Dnevne novosti

2014. u EU za 50 posto povećan broj lažnih azilanata sa zapadnog Balkana

10.02.2015 07:05 SARAJEVO, 9. veljače 2015.Hina, Broj lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine, koji su utočište pokušali pronaći u nekoj od država-članica Europske unije, povećan je 2014. godine za preko 50 posto, no među zemljama zapadnog Balkana i dalje najveći broj podnositelja zahtjeva za azil dolazi iz Srbije, podaci su koje je prikupila Agencija EU za sigurnost vanjskih granica (FRONTEX). 
Kako u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz", FRONTEX je vlastima BiH poslao izvješće u kojemu stoji kako su na teritoriju EU prošle godine azil zatražile 6522 osobe s bosanskohercegovačkim putovnicama. U usporedbi s 2013. godinom riječ je o povećanju za 54 posto. S cijelog područja zapadnog Balkana azil na teritoriju EU 2014. godine zatražilo je 43 tisuće osoba, što je u usporedbi s godinom prije također povećanje za 50 posto. Najveći broj zahtjeva za azil podnijele su osobe iz Srbije i njih je bilo 19 tisuća. FROTEX je evidentirao i znatno povećanje broja podnositelja zahtjeva za azilom koji dolaze iz Albanije. Ta je zemlja, s 10 tisuća podnesenih zahtjeva 2014. godine, tako dospjela s četvrtog na drugo mjesto među državama iz kojih dolazi najveći broj azilanata.

U svim pobrojanim slučajevima riječ je o osobama koje podnose zahtjeve za azil kako bi poboljšale svoje materijalno stanje, a u Ministarstvu sigurnosti BiH ranije su upozoravali kako tome pogoduju liberalne zakonske odredbe u nekim državama koje podrazumijevaju dugotrajne postupke provjera utemeljenosti zahtjeva pri čemu azilanti imaju pravo na solidna mjesečna novčana primanja koja su često veća od prihoda što ih ostvaruju u zemljama iz kojih dolaze. Tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić je, komentirajući podatke o lažnim azilantima za 2014. godinu, upozorio kako je njih čak 5640 zahtjeve podnijelo njemačkim vlastima, koja je u međuvremenu pooštrila kriterije za dobivanje azila i skratila procedure provjera. "Nakon što su ti liberalni uvjeti za azilante uklonjeni može se očekivati da će se broj lažnih azilanata iz BiH smanjiti", drži Dautbašić.