Dnevne novosti

Zmajlović u Sisku: 36 javnih natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

03.02.2015 07:11 SISAK, 2. veljače 2015.(Hina), Za ovu je godinu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pripremio 36 javnih poziva i natječaja kojima će se pokrenuti projekti vrijedni više od 1,2 milijarde kuna, a država će ih subvencionirati s 40, 60 ili čak 80 posto, rekli su u ponedjeljak u Sisku ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor tog fonda Sven Mueller.

Istaknuli su kako vjeruju da će ove godine za energetsku obnovu obiteljskih kuća, javnih i poslovnih objekata te višestambenih zgrada biti iskorišteno znatno više planiranih financijskih sredstava nego lani. "Lani smo za energetsku obnovu planirali 160 milijuna kuna, a isplaćeno je samo šest milijuna. Od ukupno 555 gradova i općina, samo ih se 180 javilo na natječaj, a od očekivanih 6000 projekata ugovorena je obnova samo njih tisuću", rekao je ministar. Dodao jekako s tim rezultatima nisu zadovoljni pa će ove godine pojednostaviti postupak i smanjiti nužnu dokumentaciju za sudjelovanje na natječaju, ali će detaljnjije nadzirati namjensko trošenje novca. Provođenje ponuđenih programa uvelike će pridonijeti povećanju kvalitete života, uštedi energije, smanjenju režijskih troškova i očuvanju radnih mjesta u domaćoj građevinskoj operativi koja će biti angažirana na radovima.

Državnim poticajima te subvencijama jedinica lokalne samouprave pokrenut će se investicijski ciklus vrijedan oko 1,2 milijarde kuna, rekao je ministar Zmajlović. Predstavnici jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije i stručnjaci upoznati su sa svim programima poticaja. Osim energetske obnove kuća i stambenih zgrada, poticaji se odnose i na rekonstrukciju javne rasvjete, korištenje obnovljih izvora energije, kao što su sunčani kolektori, dizalice topline i kotlovi na biogorivo, energetsku obnovu nestambenih zgrada, učinkovitost u prometu, kao što je nabava vozila na plin ili električni pogon, korištenje gradskih bicikala, montaža 'pametnih' semafora itd.