Dnevne novosti

Ustavni sud: rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora su zakoniti

03.02.2015 07:05 ZAGREB, 2. veljače 2015.(Hina), Ustavni sud je potvrdio svoje ranije stajalište da se rezultati glasovanja u drugom krugu predsjedničkih izbora utvrđuju na temelju broja važećih listića, te je odbio kao neosnovan zahtjev Hvatske stranke prava 1861. za nadzorom nad ustavnošću i zakonitošću drugog izbornog kruga zbog, kako smatra ta stranka, pogrešnog izračuna rezultata. 
Ta je stranka nadzor zatražila tvrdeći da je Državno izborno povjerenstvo postupilo protuustavno jer je pobjedu Kolinde Grabar Kitarović proglasilo pogrešno izarčunavši postotke samo na temelju važećih listića, po kojima je ona dobila više od 50 posto glasova. Svoju tvrdnju argumentira ustavnom odredbom da se predsjednik Republike bira većinom svih birača koji su glasovali, iz čega zaključuje da bi postotak trebalo računati temeljem ukupnog broja svih listića, važećih i nevažećih, u kom slučaju niti jedan kandidat ne bi dobio više od 50 posto, odnosno apsolutnu većinu glasova potrebnu za izbor. Ustavni sud je zahtjev HSP-a 1861. odbio navodeći odredbu izbornog zakona da je na ponovljenom izboru izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Pritom se pozvao na svoje odluke u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora iz 1995. godine, u kojima se među ostalim kaže: "Nevažeći glasački listići nisu bez ikakve vrijednosti: oni mogu značiti politički protest, izraz nezadovoljstva izborima ili političkim prilikama, ili pak nemar birača. Zbog toga, a i iz drugih razloga, Zakon određuje da se broj nevažećih glasačkih listića mora utvrditi i evidentirati u statističkim i drugim pokazateljima o izborima. No, nevažeći glasački listići, a u skladu sa zakonskim odredbama, nemaju ulogu u određivanju rezultata..." "Ustavni sud u cijelosti ostaje kod izraženih stajališta iz ranijih svojih odluka budući da ta stajališta izražavaju univerzalno pravilo za određivanje pobjednika većinskih izbora u drugom krugu", kaže se u odluci objavljenoj u ponedjeljak na internetskoj stranici Ustavnog suda.
Opširnije...