Dnevne novosti

Otočni sabor traži izmjene Pravilnika o povlaštenom prijevozu

29.01.2015 07:15 ZADAR, 28. siječnja 2015.(Hina), Zbog primjene novog Pravilnika kojim se uređuje povlašteni prijevoz na otoke posebno su ugroženi otočani koji nemaju izravne linije sa sjedištima svojih općina, upozorili su u srijedu na konferenciji za novinare u Zadru članovi udruge Otočni Sabor. 
Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz, koji je stupio na snagu od 1. siječnja, između ostaloga je određeno da otočani imaju pravo na jednu povlaštenu kartu dnevno. Predsjednik udruge Otočni sabor Denis Barić istaknuo je da su tom odredbom ugroženi otočani čija se sjedišta općina nalaze na drugom otoku, do kojega nema izravne linije. Kao primjer Barić je naveo stanovnike otoka Sestrunja i Rivnja u zadarskom arhipelagu. Oni do svoje Općine u Preku na otoku Ugljanu mogu doći jedino preko Zadra i za taj dio puta moraju platiti punu cijenu karte. Ista je situacija i kod mještana otoka Zverinca koji, da bi došli do sjedišta općine Sali na Dugom otoku, moraju putovati od Zverinca do Zadra i zatim od Zadra do Dugog otoka.

Predsjednik Mjesnog Odbora Sestrunj Ive Šužberić istaknuo je kako je cilj otočana da budu povezani, a ne razdvojeni. "Ovo što je sada na snazi, ovo je razdvajanje otočana. Pogotovo ovakvih manjih otoka, kao što su Sestrunj, Rivanj i Zverinac," kazao je Šužberić. Negoduju i poduzetnici koji opskrbljuju više otoka i poručuju kako će morati povisiti cijenu robe ili zatvoriti svoje trgovine na manjim otocima. Otočni Sabor već je zatražio i ocjenu Ustavnosti novog pravilnika, a prema riječima predsjednika udruge Denisa Barića, to su učinili i neki poduzetnici.