Dnevne novosti

Split: predstavljene mjere za zapošljavanje mladih

28.01.2015 07:20 SPLIT, 27. siječnja 2015.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je u utorak u Splitu mjere zapošljavanja mladih, ističući kako Hrvatska za to ima na raspolaganju 1,2 milijarde kuna, što je, kako je rekao, daleko više nego prošle godine. 
"Država je preuzela obvezu da mladima koji su završili školovanje ili se nađu na tržištu rada u roku od četiri mjeseca ponudi zaposlenje, vježbeništvo, naukovanje ili nastavak obrazovanja", rekao je Mrsić. "Cilj je izgraditi sustav koji će mladima osigurati brzu aktivaciju na tržištu rada i olakšati im prijelaz iz obrazovanja u posao", dodao je i najavio da će se uskoro izraditi registar nezaposlenih osoba uključenih u te mjere. Istaknuo je važnost fiskalne mjere, koja je stupila na snagu 1. siječnja, po kojoj se poslodavac, koji na neodređeno vrijeme zaposli mladu osobu bez iskustva, oslobađa 'bruto dva' plaćanja na pet godina. Riječ je o olakšici od 17,2 posto s obzirom na to da ga se oslobađa plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, za zapošljavanje te za zaštitu na radu, istaknuo je Mrsić, dodajući da će se tom mjerom mladima pružiti socijalna sigurnost, a i poslodavci će biti na dobitku.

Hrvatska je za projekt politike zapošljavanja iz Europe za ovu godinu dobila oko 600 milijuna kuna, a 500 milijuna kuna osigurano je iz državnog proračuna, rekao je ministar, dodajući da će se tim novcem financirati mjere aktivne politike zapošljavanja, samozapošljavanja te javni radovi koji će se, najavio je, ove godine više odobravati. Do 2020. godine više od 550 milijuna eura Europska komisija odobrit će kroz Europski socijalni fond, rekao je Mrsić. "Napominjem da smo i mi obvezni isto toliko osigurati i kroz državni proračun", dodao je. "Zahvaljujući mjeri rada bez zasnivanja radnog odnosa, oko 60 posto mladih ljudi u prvih šest mjeseci dobije radno mjesto, što je u konačnici rezultiralo da se 25.000 mladih zaposli, dok se u realnom sektoru postotak podiže na 70 posto", rekao je ministar osvrnuvši se na učinke te mjere. U Splitu je u utorak u Gospodarskoj komori nezaposlenim mladim ljudima, poslodavcima i ostalim zainteteriranima predstavljena i nova internetska stranica "Garancija za mlade" na kojoj se mogu naći informacije o tim mjerama. Mjere zapošljavanja mladih ministar je u utorak predstavio i u Šibeniku, nastavljajući tako kampanju upoznavanja zainteresiranih s Vladinim mjerama.