Dnevne novosti

Ministri vanjskih poslova EU u četvrtak će razgovarati o Ukrajini

26.01.2015 07:15 BRUXELLES, 25. siječnja 2015.(Hina/AFP), Europska unija odlučila je da će za četvrtak u Bruxellesu sazvati izvanrednu sjednicu ministara vanjskih poslova radi sankcioniranja nove ofenzive koju su na istoku Ukrajine pokrenuli proruski separatisti uz potporu Moskve."
Sazvala sam izvanrednu sjednicu ministara vanjskih poslova u četvrtak koja će biti posvećena stanju u Ukrajini", rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini."Ta će eskalacija nužno prouzročiti ozbiljno pogoršanje veza EU-a i Rusije", upozorila je. Mogherini je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i poslala je poruku ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, dodaju njezine službe u priopćenju.Neke vlade, među kojima Švedska, Litva i Latvija, traže donošenje novih sankcija protiv onih koji potiču na rat na istoku Ukrajine i protiv okružja ruskog presjednika Vladimira Putina.

Predsjednik Europskog vijeća, bivši poljski premijer Donald Tusk, bio je oštar u svojoj poruci objavljenoj u subotu na Twitteru: "Smirivanje je potaknulo agresora na još veće nasilje. Došlo je vrijeme da osnažimo našu politiku temeljeći je na činjenicama a ne na obmanama". EU bi u četvrtak mogao odlučiti o proširenju popisa s imenima fizičkih i pravnih subjekata pod europskim sankcijama. "To je najlakše i najbrže rješenje", rekao je u povjerenju za AFP izvor u EU-u. No takve su sankcije pokazale ograničen doseg.Problem je što je za postroženje gospodarskih sankcija potrebna jednoglasna odluka predsjednika država i vlada EU-a, o čemu bi se moglo razgovarati na summitu predviđenom 12. veljače."Sve će ovisiti o razvoju situacije na terenu. Do četvrtak imamo vremena za razmišljanje", komentirao je taj europski izvor.