Dnevne novosti

Udruga OPG-a: zakon o poljoprivredi vratiti u javnu raspravu

23.01.2015 07:23 OSIJEK, 22. siječnja 2015.Hina, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" smatra da konačni prijedlog novoga zakona o poljoprivredi nije usklađen s pravnom stečevinom EU-a i pravnim aktima Vijeća Europe te je od Sabora zatražila da se taj zakonski prijedlog, umjesto donošenja po hitnom postupku, vrati u postupak javne rasprave. 
Udruga je u četvrtak priopćila je kako je osnovna primjedba da se poljoprivreda ne spominje kao strateška gospodarska grana Hrvatska te zbog toga traže da se to u zakonu "izričito i nedvosmisleno definira". U primjedbama dostavljenim saborskom Odboru za poljoprivredu navodi kako "nema opravdanih razloga da se jedan tako važan zakon donosi po hitnom postupku, bez provedene adekvatne javne rasprave".

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" ističu da se u zakonske ciljeve poljoprivredne politike treba uvrstiti "trajno povećanje konkurentnosti poljoprivrede, kroz višenamjensku i tehnološki inovativnu poljoprivrednu proizvodnju te tehnološki moderniziranu prehrambenu industriju". Također predlažu da se izravna plaćanja zakonski definiraju kao stečena prava, koja se ostvaruju za obavljenu aktivnost u poljoprivredi te da "sredstva koja su dodijeljena korisnicima po osnovi izravnih plaćanja u poljoprivredi ne mogu biti predmetom ovrhe". U zakonskom prijedlogu, uz ostalo, nedostaju Izjava o usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije i pravnim aktima Vijeća Europe te jasna definicija Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, priopćila je udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" koja je pozvala Sabor da se prijedlog Zakona o poljoprivredi, umjesto donošenja po hitnom postupku, vrati u postupak javne rasprave.