Dnevne novosti

MUP: hrvatska kampanja prikupljanja oružja najučinkovitija u povijesti UN-a

22.01.2015 07:25 ZAGREB, 21. siječnja 2015.(Hina), Tijekom prošle godine hrvatskoj policiji predano je gotovo 900 komada raznog oružja te više od 500 kilograma eksploziva kao i velike količine mina i streljiva, pokazuju rezultati akcije ''Manje oružja, manje tragedija'' za koju u MUP-u kažu da je "najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a". 
Odazivajući se na kontinuirane pozive građani su u 2014. policiji predali 869 komada raznog oružja, 7.431 komad raznih minsko-eksplozivnih sredstava, 336.844 komada streljiva i 509,96 kilograma eksploziva, izvijestio je MUP. Podaci su još impresivniji pogleda li se proteklo razdoblje od pokretanja akcije u rujnu 2007. od kada je prikupljeno više od 3,3 milijuna kilograma eksploziva, gotovo 9.500 komada raznog oružja, preko 87 tisuća komad raznih minsko-eksplozivnih sredstava i gotovo četiri milijuna komada streljiva. U MUP-u stoga ističu da je akcija ''Manje oružja, manje tragedija'' najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a te da je prepoznata i kao najuspješnija kampanja u regiji čijim se konceptom koriste ostale zemlje.

Akcija omogućava dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja, a protiv svih koji se odluče na predaju ne pokreće se prekršajni ni kazneni postupak. Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, osobito na zabranjeno automatsko oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.

Sve informacije o predaji mogu se dobiti na besplatnoj telefonskoj liniji 08008892, dok se na broj 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju. Također, policijski broj 192 mogu nazvati i svi koji žele predati oružje. Nakon poziva i dogovora o vremenu preuzimanja po oružje će doći stručni i osposobljeni policijski službenici u civilu, s vozilom bez policijskih oznaka, kako bi se osigurala anonimnost građana i sigurna predaja oružja, podsjećaju u MUP-u. Temelj akcije bio je Sporazum o suradnji između MUP-a i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, potpisan 2007. nakon izmjena Zakona o oružju čija je glavna novina omogućavanje vremenski neograničene dobrovoljne predaje zabranjenog i dozvoljenog oružja.