Dnevne novosti

Čović će tražiti prihvaćanje izjave o inicijativi EU-a za BiH

20.01.2015 07:11 MOSTAR, 19. siječnja 2015.(Hina), Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će kolektivni šef države u ovom tjednu prihvatiti izjavu o inicijativi Europske unije kojim bi se vlasti obvezale na provedbu reformi potrebnih za približavanje Uniji. 
"Mislim da je prethodna izjava dobar okvir i ja ću uz male preinake sigurno inzistirati na tome da je Predsjedništvo što prije usvoji", rekao je Čović u izjavi za medije u Mostaru.Objasnio je kako će onda izjava biti dostavljena političkim strankama na prihvaćanje. Čović je naveo kako izjava predstavlja korespondenciju BiH s Europskom unijom i posebnu prigodu koju Unija pruža BiH.

Njemački i britanski šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond prošloga tjedna su s bosanskohercegovačkim dužnosnicima razgovarali o provedbi nove inicijative Europske unije kojom se potiče napredak BiH na putu europskih integracija.Pri tome su ih pozvali da zgrabe prigodu koja se prije svega odnosi na provedbu ekonomskih i socijalnih reformi. Steinmeier i Hammond su prošli petak boravili u BiH kako bi potaknuli što brže usvajanje zajedničke izjave političkih čelnika kojom se obvezuju na provedbu gospodarskih, socijalnih i političkih reformi na tragu njemačko-britanske inicijative o novom pristupu EU BiH u svrhu deblokiranja reformskih procesa.