Dnevne novosti

Saborski odbor: Vijeće za elektroničke medije prekršilo Ustav

16.01.2015 07:31 ZAGREB, 15. siječnja 2015.(Hina)Saborski Odbor za Ustav prozvao je u četvrtak Agenciju za elektroničke medije da je prekoračila svoje ustavne ovlasti stavljajući izvan snage Pravila o postupanju elektroničkih medija tijekom izborne promidžbe i najavio da će se na posebnoj saborskoj raspravi postaviti pitanje odgovornosti za takvo postupanje.

Članovi Odbora jednoglasno su upozorili da Agencija, odnosno Vijeće za elektroničke medije, ne može izvan snage staviti akt koji je donio Sabor. Agencija je u prosincu pokrenula postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu suglasnosti Pravila s Ustavom te zakonima o elektroničkim medijima i HRT-u, uvjerena da bi oglašavanje u izbornoj kampanji moralo biti ograničeno na 12 minuta unutar jednog sata, kao i komercijalno reklamiranje. Pritom je protumačila da je neograničeno oglašavanje u kampanji suprotno europskim direktivama i izdala priopćenje kojim je televizijske nakladnike uputila da se do odluke Ustavnog suda imaju držati zakona, a ne pravila koje je donio Sabor.

Odbor je u četvrtak raspravljao o zahtjevu Ustavnog suda da se očituje o podnesku Agencije i zaključio da se europska direktiva na koju se Agencija poziva odnosi isključivo na oglašavanje plaćenih usluga, odnosno na prodaju robe na tržištu, a ne i na oglašavanje u izbornoj kampanji. "Oglašavanje u izbornoj promidžbi ne ulazi u doseg direktive ni europskog prava", kazao je predsjednik odbora Peđa Grbin (SDP). Laburist Dragutin Lesar upozorio je na priopćenje kojim je Agencija suspendirala akt Sabora i upozorio kako se to više ne bi smjelo događati. Njegovo mišljenje dijeli i Grbin, koji je kazao kako se nada da će Ustavni sud u svom očitovanju dati uputu svim tijelima izvršne vlasti koje su im granice postupanja.

Vladimir Šeks (HDZ) ne smatra, međutim, da je dovoljno samo konstatirati da je Vijeće izašlo iz okvira koje mu postavljaju Ustav i zakon. "Sabor bi morao raspraviti odgovornost Agencije i poduzeti određene mjere, odrediti se spram takvog neodgovornog ponašanja, postaviti presedan da se ni jedno tijelo izvršne vlasti više ne drzne stavljati u ulogu Ustavnog suda", rekao je Šeks. Grbin se složio s njim te najavio da će, nakon odluke Ustavnog suda, od predsjednika Sabora zatražiti da se odgovornost Agencije raspravi na plenarnoj sjednici. U očitovanju Odbor je Ustavnom sudu ukazao da je Vijeće povrijedilo načelo trodiobe vlasti, pa traži da se Ustavni sud o tome očituje i "poduzme radnje kako bi se opisana neusklađenost s pravnim poretkom što prije otklonila".