Dnevne novosti

Sabor: 64 zakona uskladiti sa stečevinom EU

16.01.2015 07:32 ZAGREB, 15. siječnja 2015.(Hina) Hrvatska bi ove godine s pravnom stečevinom Europske unije trebala uskladiti 64 zakona, dvadesetak više nego lani, proizilazi iz plana usklađivanja koji je izradila Vlada i poslala ga Hrvatskom saboru na potvrdu.

Gotovo polovica tih zakona, točnije njih 30, u Vladinoj bi se proceduri trebala naći do ljeta, odnosno u drugom tromjesečju. Desetak zakona trebalo bi izraditi Ministarstvo zdravlja, npr. zakone o zdravstvenoj zaštiti, liječništvu, ljekarništvu... Ministarstvo gospodarstva do ljeta bi trebalo ponuditi zakon o sigurnosti pri istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu.

U istom roku "svjetlo dana" trebao bi ugledati i prijedlog zakona o trgovačkim društvima, čije je usklađivanje predviđao plan za 2014. U prvom kvartalu u proceduri bi se trebao naći prijedlog zakona o strancima koji je također bio u lanjskom planu usklađivanja. U tom planu bili su i medijski zakoni, konkretno zakon o medijima i o elektroničkim medijima, ali se u saborskoj proceduri nisu pojavili.

Plan za ovu godinu ponovno spominje zakon o medijima, nema onoga o elektroničkim medijima, ali ima zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Od početka procesa usklađivanja (2003. godine), do članstva Hrvatske u EU, Sabor je s europskom pravnom stečevinom uskladio gotovo 700 zakona. Hrvatska je ispunila sve obveze iz procesa pristupanja, no pravna stečevina EU kontinuirano se razvija te je Hrvatska kao punopravna članica obvezna usklađivati svoje propise s novom pravnom stečevinom.