Dnevne novosti

Američki Zastupnički dom blokira imigracijske uredbe

15.01.2015 07:24 WASHINGTON, 14. siječnja 2015.(Hina/AFP) Zastupnički dom američkog Kongresa izazvao je u srijedu Baracka Obamu donijevši mjere kojima želi spriječiti reguliranje statusa milijuna ljudi bez osobnih isprava koje je predsjednik najavio u studenome, ali tekst najvjerojatnije neće ostati u sadašnjem obliku. 
Zastupnici su u srijedu s 236 glasova 'za' i sa 191 'protiv' donijeli zakon o financiranju ministarstva domovinske sigurnosti sa 39,7 milijarda dolara do 30. rujna 2015. kada se završava proračunska godina. No prihvatili su i amandman kojim se sprječava provedba programa koji je Obama objavio 20. studenoga i koji predviđa da se nekoliko milijuna ilegalnih imigranata izda trogodišnja radna dozvola.

Drugi amandman će zaustaviti program donesen 2012. dekretom kako bi se mladim imigrantima omogućilo da dobiju osobne isprave a trećim se treba ponajprije osigurati izgon nekih skupina ilegalnih imigranata kriminalaca. "Predsjednik ni u kojem slučaju nema pravo da mijenja zakone", rekao je Kevin McCarthy, vođa republikanske većine. U ožujku 2013. u SAD-u je živjelo oko 11,3 milijuna ilegalnih imigranata, po procjeni Pew Research Centera.

Kongres ima vremena do 27. veljače da se dogovori: nakon toga ministarstvo domovinske sigurnosti više se neće moći financirati i morat će dio zaposlenika poslati na "čekanje". "Domovinska sigurnost je zadnja stvar koja bi trebala biti predmet političke nagodbe. Pogotovo nakon napada u Francuskoj i pogotovo nakon 11. rujna", rekao je demokrat Steve Israel.