Dnevne novosti

Saborski odbor pokreće proceduru za izbor ustavnih sudaca

14.01.2015 07:38 ZAGREB, 13. siječnja 2015.(Hina) Saborski Odbor za Ustav u četvrtak bi trebao pokrenuti proceduru za izbor dvoje ustavnih sudaca. 
Jedno mjesto u Ustavnom sudu upražnjeno je još od 2010., kada je istekao mandat ustavnoj sutkinji Nevenki Šernhorst, a Ustavni sud od tada radi s 12 sudaca. Kako je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izvijestila Sabor da za šest mjeseci istječe mandat i Davoru Krapcu, Odbor za Ustav pokrenut će proceduru za imenovanje još jednog ustavnog suca.

Odbor bi na sjednici u četvrtak trebao odlučiti o raspisivanju javnog poziva koji će vjerojatno biti otvoren 30 dana, nakon čega će se obaviti javni razgovor sa svakim kandidatom. Odbor potom sastavlja i Saboru predlaže listu kandidata koji ulaze u uži izbor, a predsjednik Odbora Peđa Grbin očekuje da će o izboru ustavnih sudaca Sabor odlučivati početkom travnja. Ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom, što znači da je nužan dogovor vladajućih i oporbe, no Grbin kaže kako još nisu započele konzultacije među strankama. "Još ne znamo ni tko će se kandidirati i bilo bi besmisleno u ovom trenutku započinjati konzultacije", objasnio je.