Dnevne novosti

Cameron se sastaje s Obamom u Washingtonu

12.01.2015 07:29 WASHINGTON, 11. siječnja 2015.(Hina/AFP) Britanski premijer David Cameron sastat će se u četvrtak i u petak s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući u Washingtonu, kao znak "čvrstih veza" između dvaju saveznika, priopćila je američka vlada.

Dvojica čelnika koji će u četvrtak imati radnu večeru, a u petak će se sastati u Ovalnom uredu, razgovarat će o nizu pitanja, pa tako i o borbi protiv džihadističke organizacije Islamske države (IS), o "djelovanju Rusije u Ukrajini" i o virusu ebole, dodaje Bijela kuća u priopćenju. Ovaj posjet svjedoči o "razmjerima, dubini i snazi naših veza s Velikom Britanijom, kao i o snažnom prijateljstvu američkog i britanskog naroda", ističe Bijela kuća. U priopćenju se ne spominju napadi u Parizu u kojima je od srijede do petka poginulo 17 ljudi, ali se navodi da će dvojica čelnika razgovarati o IS-u, o suzbijanju terorizma i informatičkoj sigurnosti.

Cameron treba u nedjelju sudjelovati na velikom skupu koji se u Parizu organizira u počast žrtvama tih napada. London je jedan od glavnih saveznika Washingtona u zračnim udarima na IS u Iraku i u Siriji. Britanski premijer i američki predsjednik će se dotaknuti i "djelovanja Rusije u Ukrajini" gdje traje pobuna proruskih separatista na istoku zemlje i Irana, s kojim SAD i Velika Britanija žele zaključiti ugovor o njegovom nuklearnom programu. Razgovarat će i o gospodarskom rastu i o međunarodnoj trgovini. Cameron je bio gost u Bijeloj kući u svibnju 2013. i u ožujku 2012.