Dnevne novosti

Ministri EU-a i SAD-a o džihadistima i izmjenama Schengena

12.01.2015 07:38 ZAGREB, 11. siječnja 2015. (Hina) Ministri unutarnjih polsova zemalja Europske unije i Sjedinjenih Država sastali su se u nedjelju u Parizu radi razgovora o zajedničkom odgovoru na džihadističke prijetnje novim napadima i rasprave o mogućim izmjenama Schengenskoga sporazuma, a za veljaču u SAD-u najavili su i održavanje summita o borbi protiv terorizma.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz založio se se za modifikaciju Schengenskoga sporazuma o granicama i dopuštanje nadzora nekadašnjih državnih granica kako bi se ograničilo kretanje islamističkih boraca u Europi. Uoči ministarskog sastanka belgijski je ministar Jan Jambon rekao da se zalaže za sastavljanje "europskog popisa stranih boraca". Europa, Sjedinjene Američke Države i Kanada pojačat će borbu protiv terorizma i bolje će se suprotstaviti izazovu koji predstavljaju strani borci, rekao je francuski ministar Bernard Cazeneuve.

"Odlučni smo zajedno se boriti protiv terorizma", rekao je nakon sastanka na kojem je ugostio i američkog državnog odvjetnika Erica Holdera, kanadskog ministra javne sigurnosti Stevena Blaneya te ministre iz deset europskih zemalja. "Terorizam šteti svima nama, on ne razlikuje nacije i kontinente", rekao je Cazeneuve. Po njegovim riječima, Europska će unija idućih dana sazvati hitni sastanak ministara unutarnjih poslova, a 18. veljače o toj će se temi razgovarati i na summitu EU-ovih čelnika.

Na sastanku u nedjelju sudjelovali su ministri iz Austrije, Belgije, Danske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Španjolske, Švedske iVelike Britanije, a dogovorili su se da će pojačati suradnju kako bi blokirali kretanje "stranih boraca" rođenih na Zapadu. Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je da borba protiv "islamističkog terora" već traje, ali da je danas "prilika da se ona ubrza i produbi".

Holder je rekao da je američki predsjednik Barack Obama pozvao saveznike na summit u Washington 18. veljače. "Okupit ćemo sve saveznike i razgovarat ćemo o načinu na koji se možemo suprotstaviti nasilnome ekstremizmu kakav postoji diljem svijeta", rekao je Holder novinarima nakon sastanka održanog u nedjelju, dok Francuska oplakuje 17 mrtvih koje su ovaj tjedan ubili naoružani islamisti. Holder je također napomenuo da zasad nema potvrde koja organizacija stoji iza pariških napada, odnosno da nema dokaza da su u pitanju al-Kaida i Islamska država.