Dnevne novosti

Grčka ima svoje mjesto u eurozoni, Njemačka mora više ulagati

08.01.2015 07:06 PARIZ, 6. siječnja 2015. (Hina/AFP), Francuski ministar gospodarstva Emmanuel Macron ocijenio je u utorak da Grčka ima svoje mjesto u eurozoni bez obzira tko bio na vlasti i preporučio je Berlinu i Europskoj središnjoj banci da više rade na oživljavanju gospodarstva.

"Grčkoj je mjesto u eurozoni, bez obzira na to kakva bude njezina nova vlada", rekao je socijalistički ministar u razgovoru objavljenom na mrežnoj stranici gospodarskog lista Les Echos. "Na grčkom narodu je da samostalno izabere svoje predstavnike a na njima je da ispune obveze svoje zemlje", istaknuo je.

Kako navodi njemački tisak, kancelarka Angela Merkel razmišlja o izlasku Grčke iz eurozone u slučaju da radikalna ljevica Syriza pobijedi na parlamentarnim izborima 25. siječnja i dovede u pitanje provedbu mjera štednje. Kako bi se potaknuo oporavak eurozone Macron se zauzima za "proračunske politike koje će biti pametnije artikulirane, za Njemačku koja će provoditi pravu politiku oporavka i za veću slobodu na polju europskih ulaganja".

Zbog "demokratskog iscrpljivanja u zemljama u kojima se provode mjere štednje" kao što je Grčka, Macron je rekao da će francuski predsjednik Francois Hollande na susretu s Merkel u nedjelju u Strasbourgu pokušati "uvjeriti našeg njemačkog partnera da Francuska i Njemačka moraju zajedno ići puno dalje kako bi se Europa oporavila". Njemačka "mora puno više ulagati. Ona to svakako mora činiti, kao što Francuska mora provesti reforme", dodao je.