Dnevne novosti

Udruga pacijenata traži novi zakon o pravima pacijenata

05.01.2015 07:08 ZAGREB, 2. siječnja 2015. (Hina), Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) uputila je u petak pismo zdravstvenoj administraciji sa zahtjevom da su u novom Zakonu o zaštiti prava pacijenata jednostavno i razumljivo, na jednom mjestu, propišu sve važne odredbe vezane uz rokove, prava i odgovornosti svih koji pružaju usluge u sustavu javnoga zdravstva.
Zakonom treba regulirati da svi dijagnostički kapaciteti javnoga zdravstva rade u dvije smjene. Ako to ne bude dovoljno, za one koji čekaju duže od 30 dana treba osigurati, na teret HZZO-a, dijagnostiku kod privatnika, traži UHP u pismu ministru zdravlja Siniši Vargi i v.d. ravnateljici HZZO-a Tatjani Prenđi Trupec. Iz udruge kažu da ih nitko nije kontaktirao o zakonskim izmjenama, za koje su doznali iz medija. Ne znaju ni tko sudjeluje u izradi novog zakona, niti tko je formirao ekipu za njegovu izradu. Ako informacije o donošenju novog zakona nisu točne, traže da se hitno, u roku 30 dana, donese pravilnik kako bi postojeći Zakon o zaštiti prava pacijenata postao provediv.

Navodeći nedostatke postojećeg zakona, UHP ističe da oboljeli sada samo teoretski imaju pravo na drugo stručno mišljenje, jer kako rokovi za ostvarenje toga prava nisu propisani, ono često ostaje neostvareno. Po zakonu bi trebalo omogućiti liječenje u trenutku sumnje na moguću smrtonosnu bolest, no budući da rokovi za dijagnostiku nisu propisani, događa se da pacijenti sa sumnjom u malignu bolest budu naručeni na pregled tek za šest ili više mjeseci. Zakonom treba propisati da se laboratorijska dijagnostika za kontrolu kroničkih i teških bolesti mora obavljati na jednom mjestu. UHP traži strogo odvajanje javne i privatne prakse na svim razinama javnog zdravstvenog sustava i kontrolu privatnika kako bi se zaustavila sadašnja praksa da privatnici zbog profita šalju pacijente na nepotrebne pretrage i zahvate.

Liječnicima treba omogućiti propisivanje najdjelotvornijeg lijeka oboljelima bez obzira na njegovu cijenu. Najdjelotvorniji lijek je i najjeftiniji lijek, tvrdi UHP i traži da se prekine s praksom propisivanja najjeftinijih lijekova. Također traži da se propiše rok od sedam dana u kojem bi pacijentu trebalo biti omogućeno drugo stručno mišljenje, da se vrati pravo na putne troškove iznad 30 kilometara, te da se prekine s praksom "košarica usluga u zdravstvu". Posebno u stomatologiji, u kojoj su usluge na teret HZZO-a iznimno ograničene, a načelo solidarnosti javnoga zdravstva je "pokopano". Potrebno je, na načelu solidarnosti, zakonom regulirati realno pravo na jednakost u dostupnosti zdravstvene zaštite za svakog pacijenta bez obzira na mjesto prebivanja. Da bi to s razine deklarativnosti prešlo u praksu, treba donijeti normative broja akutnih kreveta na 10.000 stanovnika, broj specijalista, broj liječnika po krevetu te broj timova liječnika opće medicine po regijama, stoji u pismu UHP-a.