Dnevne novosti

IFJ: 2014. godina opasnog novinarstva

02.01.2015 07:01 BRUXELLES, 31. prosinca 2014.(Hina/Reuters), Broj novinara stradalih u ciljanim ubojstvima ili bombaškim napadima u 2014. se popeo na 118, u odnosu na 105 prethodne godine, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Uz to, još je 17 novinara poginulo na zadatku prateći prirodne nepogode ili katastrofe. Najopasnija zemlja za medijske djelatnike bio je Pakistan s 14 ubojstava. Slijedi Sirija s 12. Po devet novinara ubijeno je u Afganistanu i na palestinskim područjima, a po osam u Iraku i Ukrajini.

Među ubijenima su i američki novinari James Foley i Steven Sotloff kojima su brutalni militanti Islamske države odrubili glave. IFJ navodi da su ove brojke podsjetnik na to koliko su novinari u opasnosti i poziva vlade da među svoje prioritete uvrste i njihovu zaštitu. "Vrijeme je za akciju protiv tih prijetnji bez presedana. Novinare se ne napada samo kako bi se ograničio slobodan tok informacija, već i sve više kako bi se ishodile otkupnine i politički ustupci čistim nasiljem", rekao je predsjednik IFJ-a Jim Boumelha.