Dnevne novosti

Porošenko najavio sastanak s Putinom, Hollandeom i Merkel u siječnju

30.12.2014 07:10 KIJEV, 29. prosinca 2014.(Hina/AFP/dpa) Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je da će 15. siječnja u kazahstanskoj Astani s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o sukobu na istoku Ukrajine. 
"Moja diplomatska godina počinje 15. siječnja sastankom u Astani, po modelu onoga u Normandiji", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare. Ministri vanjskih poslova zemalja čiji su se predstavnici sastali na marginama 70. obljetnice iskrcavanja u Normandiji tada su se dogovorili da će izraditi dnevni red za ovaj summit, kazao je Porošenko.

Agencija Tass, koja se poziva na neimenovani diplomatski izvor, prenosi da će se sastanak održati, no da je navedeni datum 15. siječnja samo jedan od predloženih. Nakon prvoga ovakvog sastanka u Normandiji, drugi je održan u listopadu u Milanu. Četvero čelnika redovito komunicira telefonom, nastojeći pronaći rješenje sukoba na istoku Ukrajine u kojemu je od travnja ubijeno više od 4700 ljudi.

Nakon jednog od sličnih sastanaka odlučeno je da će se održati dva sastanka između Kijeva i pobunjenika uz sudjelovanje Rusije i OESS-a u Minsku 24. i 26. prosinca. Ukrajinski je predsjednik u ponedjeljak potpisao zakon kojim Ukrajina više nema status nesvrstane zemlje. Obećao je da će pokrenuti reforme koje će Ukrajini omogućiti praćenje NATO-ovih standarda, nakon čega će se održati referendum o pridruženju Savezu.

U sukobima u zračnoj luci Doneck, smrtno su stradala trojica vojnika. To su prve žrtve nakon novoga primirja dogovorenog 9. prosinca, rekao je novinarima Porošenko.