Dnevne novosti

Rusija: NATO pritisnuo Ukrajinu da odustane od nesvrstanosti

29.12.2014 07:03 MOSKVA, 24. prosinca 2014.(Hina/Reuters), Rusija je kazala da je Ukrajina odustala od politike nesvrstanosti pod pritiskom NATO-a, dodajući da će taj potez, koji je ovaj tjedan odobrio ukrajinski parlament, stanje učiniti još kompliciranijim.

"Odluka ukrajinskog parlamenta da odustane od statusa nesvrstanih samo će zakomplicirati već sada tešku situaciju", rekao je zamjenik ministra obrane Anatolij Antonov za rusku agenciju Interfax.

"Zemlje NATO-a pritisnule su Kijev da usvoji tu kontraproduktivnu odluku, pokušavajući okrenuti Ukrajinu protiv Rusije", rekao je. Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, glasao je u utorak za odustajanje od nesvrstane politike, što su podržala 303 zastupnika, 77 više od minimuma potrebnog za usvajanje tog zakona, čime je otvoren put za pridruživanje Ukrajine NATO-u.

Zastupnici su podržali prijedlog zakona ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka kojim se formalizira odustajanje Ukrajine od provođenja politike nesvrstanosti. "Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, njezina nezakonita aneksija Autonomne Republike Krim, vođenje tzv. 'hibridnog rata', vojna intervencija u istočnim regijama Ukrajine, stalni vojni, politički, gospodarski i informacijski pritisak Rusije zahtjevaju učinkovitija jamstva neovisnosti, suvereniteta, sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", navodi se u objašnjenju prijedloga zakona.

U skladu s usvojenim dopunama i izmjenama, u zakon o osnovama unutarnje i vanjske politike unosi se odredba o produbljivanju suradnje s NATO-om "kako bi se ispunili kriteriji potrebni za ulazak u članstvo te organizacije".

Opširnije...