Dnevne novosti

Gotovo 28 milijuna kuna civilnom društvu za lokalne projekte

23.12.2014 07:11 ZAGREB, 22. prosinca 2014. (Hina), U idućih 14 mjeseci u svim županijama provodit će se projekti financirani u okviru Europskog socijalnog fonda, što bi dugoročno trebalo doprinijeti decentralizaciji i deinstitucionalizaciji socijalnih usluga te njihovu razvoju u lokalnoj zajednici.
Ukupna vrijednost ugovorenih projekata kroz dva natječaja iznosi oko 27,8 milijuna kuna uz gotovo 100 postotnu iskorištenost sredstava Europske unije namijenjenih organizacijama civilnoga društva, priopćio je vladin Ured za udruge. Od zaprimljenih 96 projektnih prijava, nakon provedenog postupka procjene, 30 ih je odabrano za financiranje u okviru natječaja "Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga".

U sklopu natječaja za "Mikro projekte podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj" bit će financiran 41 projekt s ciljem ojačavanja kapaciteta organizacija civilnog društva aktivnih u lokalnim zajednicama. Dodjelu ugovora za bespovratna sredstva organizirali su u ponedjeljak Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Projekt bi trebao doprinijeti većoj regionalnoj ujednačenosti distribucije i financiranja rada organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, a očekuje se da će unaprijediti sustav socijalne zaštite u Hrvatskoj i uključenost građana u razvoj zajednice.