Dnevne novosti

Hrvatska i Srbija potpisale memorandum o zračnom prometu

18.12.2014 07:08 BEOGRAD, 17. prosinca 2014.(Hina), Hrvatska i Srbija potpisale su u srijedu u Beogradu memorandum o zračnom prometu koji regulira dio kontrole na srbijanskom teritorijalnom nebu za potrebe zračne luke u Osijeku i na hrvatskom nebu za slijetanje u zračnu luku "Nikola Tesla" u Beogradu.

Memorandum su, nakon bilateralnih razgovora u okviru dvodnevnog summita Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe (CEEC) koji je u utorak započeo u Beogradu, potpisali hrvatski ministar prometa, pomorstva i infratstrukture Siniša Hajdaš Dončić i njegova srbijanska kolegica Zorana Mihajlović. "Radi se o sporazumu o zračnom prometu, to jest o dijeljenju zajedničkog neba", rekao je Hini Hajdaš Dončić, objašnjavajući da taj dokument regulira zračnu kontrolu dijelova teritorijalnog neba dviju država za zračni promet na aerodromima u Beogradu i Osijeku.

Memorandumom se rješava dosadašnji problem tako da ubuduće veliki zrakoplovi pri slijetanju na osječki aerodrom mogu koristi dio teritorijalnog neba i zračnu kontrolu Srbije, dok se pri slijetanju u zračnu luku "Nikola Tesla" ista procedura s hrvatske strane omogućuje na pristupnoj točki koridora iznad Iloka. Hajdaš Dončić je podsjetio da je riječ o sporazumu koji je, kako kaže, bio "10 godina u nekoj fazi potpisivanja" naglasivši kako ga veseli što je konačno potpisan i što su obje strane uspjele riješiti "kako omogućiti najnormalniji transport ljudi i dobara" u ove dvije zračne luke.