Dnevne novosti

Pravobraniteljica pozvala kandidate da ne iskorištavaju djecu u kampanji

17.12.2014 07:07 ZAGREB, 16. prosinca 2014. (Hina),Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pozvala je u utorak predsjedničke kandidate i organizatore političkih skupova da vode računa o zaštiti prava i interesa djece te da ne iskorištavaju djecu u političkoj kampanji.
"U vrijeme izbornih aktivnosti, a nerijetko i u drugim prilikama, u Ured pravobraniteljice za djecu stižu pritužbe zbog toga što se djecu na različite načine uključuje u aktivnosti usmjerene na postizanje političkih ciljeva odraslih. Tako smo proteklih godina dobivali prijave da se dječje pjevačke zborove, male mažoretkinje, djecu iz dječjih vrtića ili škola uključivalo u stranački obojene priredbe pa i u predizborne skupove", navodi pravobraniteljica u poruci i pozivu koji je poslala kandidatima u povodu predsjedničkih izbora.

Milas Klarić ocjenjuje da su djeca pritom najčešće iskorištena za „uljepšavanje“ slike o pojedinim političarima i strankama i za njihov politički probitak. "U te svrhe nerijetko služi i iznenada probuđena 'osjetljivost' pojedinih političara za potrebe djece te učestali obilasci i darivanja djece u raznim ustanovama, koji se događaju baš u vrijeme izborne kampanje." Naravno, nastavila je pravobraniteljica, "nemamo ništa protiv iskrenoga darivanja, kojem nije glavni cilj objava u medijima, a građani, najčešće, i sami znaju prepoznati koliko su takvi potezi iskreni.

Nadamo se i da će obratiti osobitu pozornost tome jesu li se kandidati sjetili prava i potreba djece u svojim izbornim programima i kakav boljitak i perspektivu nude djeci". Zbog toga pravobraniteljica za djecu Milas Klarić i ove godine poziva političare i organizatore političkih skupova da ne uključuju djecu u vlastitu političku promociju, a voditeljima odgojno-obrazovnih ustanova, roditeljima i skrbnicima djece preporučuje da zaštite djecu od takvoga iskorištavanja. "Djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima političara, no političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima", podsjeća pravobraniteljica za djecu u povodu predstojećih predsjedničkih izbora.