Dnevne novosti

Zmajlović: u 2014. provedeni veliki i značajni projekti, ambiciozni planovi za 2015.

17.12.2014 07:07 ZAGREB, 16. prosinca 2014.(Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je u utorak da su u ovoj godini provedeni veliki i značajni projekti u gospodarenju otpadom, zaštiti prirode, klimi i energetskoj učinkovitosti, te najavio ambiciozne planove za 2015.
Zmajlović je na konferenciji za novinare najavio uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom kako prioritetnu aktivnost Ministarstva jer utječe na život svakog čovjeka. U 2014. fokus je bio na akciji pojačanog nadzora "Velika čistka", sanacijama odlagališta, crnih točaka i otpada sa poplavljenih područja, pokretanju razdvajanja otpada, pomacima u gospodarenju ambalažnim otpadom te izgradnji centara za gospodarenje otpadom od kojih će prvi, Marišćina, uskoro krenuti s probnim radom.

Iduće godine će se nastaviti s nadzorom odlagališta, a razvrstavanje otpada mora se ubrzati, kao i izgradnja centara za gospodarenje otpadom. U siječnju će biti donesena Uredba o komunalnom otpadu kojom će se propisati obaveze odvojenog prikupljanja otpada godinu za godinom, te će uskoro biti pokrenute informativne i edukativne kampanje. U resoru klime, zraka, mora i tla naglasak je bio na energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, mjerama za čistiji transport, kvaliteti mora, zaštiti zraka i održivom razvoju. U projekte energetske učinkovitosti dosad je investirano 1,9 milijardi kuna, a ove godine pokrenut je program obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Projektima je obuhvaćeno preko 6.000 kućanstava i 774 višestambene zgrade, a energetska učinkovitost provodi se i kroz sedam mjera za čistiji transport, među kojima i sufinanciranje kupnje električnih i hibridnih vozila.

Iduće godine bit će pokrenut program energetske obnove komercijalnih građevina, te će se sufinancirati postojeće mjere energetske učinkovitosti u prometu i pokrenuti novi projekti. Bit će usvojena Strategija niskougljičnog razvoja Hrvatske kojom će se odrediti dugoročne mjere i ciljevi za prelazak na niskougljično gospodarstvo. Zmajlović je najavio da u 2015. kreće realizacija više značajnih infrastrukturnih projekata u prirodi, među kojima su posjetiteljski centri na Krki, Sjevernom Velebitu, Paklenici i Risnjaku.


Kako bi se unaprijedilo upravljanje parkovima početkom godine krenut će se u osnivanje Zajednice ustanova, koja će omogućiti objedinjavanje pojedinih funkcija poput nabave i računovodstva, a planira se i donošenje Strategije zaštite prirode. "Uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u kratkom roku omogućavamo udvostručenje radnih mjesta u tom sektoru, sa 6.000 na 12.000. Prelaskom na niskougljično gospodarstvo procjenjuje se da će se do 2050. otvoriti 80.000 novih radnih mjesta, što je snažan poticaj razvoju Hrvatske temeljenom na načelu održivosti", poručio je Zmajlović.