Dnevne novosti

Simpozij: od iduće godine osobe s invaliditetom lakše do zaposlenja

16.12.2014 07:10 ZAGREB, 15. prosinca 2014.(Hina), Početkom iduće godine osobe s invaliditetom, njih oko sedam tisuća, koji su prijavljeni za zavod za zapošljavanje lakše će do posla s obzirom da tada počinje primjena kvotnog zapošljavanja, odnosno obveza svih poslodavaca koji zapošljavaju više od 20 osoba da zaposle i osobu s invaliditetom što sa sobom povlači i sve ostale aktivnosti vezane za razumnu prilagodbu.

To je i najznačajnije postignuće u poštivanju prava i jednakosti osoba s invaliditetom u ovoj godini, rečeno je na 19. hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom na temu "Pristupačna Hrvatska-gdje smo?", održanog u petak. Govoreći o propisima u zapošljavanju osoba s invaliditetom pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić rekla je da u zadnje tri godine zaposlenost raste i da ih je sada oko 6700.

Novac za to je osiguran i neće se smanjivati niti u idućoj godini, a veseli podatak da je zbog skorašnjeg stupanja na snagu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom sve više natječaja u kojima poslodavci traže osobe s invalidnošću. Poslodavcima je na raspolaganju niz olakšica za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a ukoliko to ne učine na raspolaganju im je niz drugih tzv. zamjenskih kvota. Ukoliko ne zaposle osobu s invaliditetom moći će uplatiti 30 posto minimalne plaće za onoliko osoba koliko su obvezne zaposliti, ili organizirati edukaciju, mentorstvo, ostvariti suradnju s osobom s invaliditetom koja ima vlastito poduzeće itd, rekla je Dalić.

U Hrvatskoj od 164 tisuće pravnih subjekata njih oko 7600 ima obvezu zaposliti osobe s invaliditetom jer zapošljavaju više od 20 radnika. Za razliku od ranijega prijedloga svi će imati isti postotak, odnosno obvezu zaposliti tri posto invalidnih osoba ovisno o broju svojih ukupno zaposlenih. Simpozij kao najznačajnije godišnje događanje udruga koje skrbe o invalidnim osobama mjesto je i svojevrsne inventure učinjenoga pa je tako pravobraniteljica za osobe s invalidnošću Anka Slonjšak ocijenila da su pomaci učinjeni, ali da još uvijek ima niz prepreka na čijem otklanjaju svakodnevno treba raditi. "U proteklih šest godina otkako je na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom Hrvatska je u pristupačnosti napravila značajne pomake, ali svakodnevne pritužbe govore da su prepreke još uvijek brojne, od arhitektonskih, komunikacijskih, nesenzibiliziranosti društva do predrasuda", izjavila je Slonjšak.

Podsjetila je da je Hrvatska 2011. UN-u podnijela izvješće o poštivanju Konvencije, da su u njemu naznačeni i pomaci, ali da unatoč dobrom zakonodavstvu i propisima još uvijek postoji diskriminacija osoba s invaliditetom što se posebno ogleda u pristupačnosti javnim ustanovama i turističkim objektima. Kao najkritičnije točke navela je pristupačnost zdravstvenim ustanovama i turističko hoteljerskim objektima. Hrvatska se voli hvaliti da je turistička zemlja, no još uvijek nemamo hotela u kojem mogu odsjedati osobe s invaliditetom, istaknula je Slonjšak. Simpozij je organizirala Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.