Dnevne novosti

Predstavljen Europski dokumentacijski centar Instituta za razvoj i međunarodne odnose EDC-IRMO

16.12.2014 07:03 ZAGREB, 15. prosinca 2014.(Hina), Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) predstavio je u ponedjeljak u Zagrebu Europski dokumentacijski centar, koji je postao punopravnim članom europske mreže informacijskih centara Europe Direct.
Službeni status Europskog dokumentacijskog centra dodijeljen je Institutu za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba potpisivanjem sporazuma između Europske komisije i IRMO-a 30. lipnja 2014. "Drago mi je da možemo danas otvoriti Europski dokumentacijski centar Instituta za razvoj i međunarodne odnose EDC-IRMO. Premda taj centar u drugom obliku radi već 20 godina, sada započinje svoj rad kao punopravni član mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama EU-a.

EDC-IMRO je četvrti EDC koji smo otvorili u Hrvatskoj i sad imamo solidnu mrežu za informiranje građana o svim politikama Europske unije", kazao je otvarajući centar voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose Sanja Tišma osvrnula se na uspješan rad IMRO-a tijekom proteklih godina u promoviranju i objašnjavanju europskih politika. Europski dokumentacijski centri čine mrežu koju je Europska komisija osnovala 1963. Od 2005.

EDC mreža je postala dijelom mreže informacijskih centara Europe Direct, a trenutačno u zemljama članicama Europske unije postoji oko 400 Europskih dokumentacijskih centara koji su uglavnom smješteni pri ustanovama za visoko obrazovanje ili istraživačkim centrima. Glavni zadaci su im promicanje i razvijanje studijskih i istraživačkih djelovanja u području europskih integracija, omogućavanje pristupa informacijama i izvorima o Europskoj uniji i njezinim politikama te sudjelovanje u raspravama o Europskoj uniji kao i suradnja s drugim europskim informacijskim službama i mrežama za prijenos informacija. Ovom prigodom, predstavljeni su i rezultati EU-IPA INFO projekta "CloseEUp/Europa izbliza", koji je EDC-IRMO provodio tijekom 2013. i 2014., a proglašen je i pobjednik festivala kreativnog dokumentarnog filma CloseEUp/Europa izbliza.