Dnevne novosti

ICMP postaje stalna međunarodna organizacija i seli iz Sarajeva u Den Haag

16.12.2014 07:05 SARAJEVO, 15. prosinca 2014.Hina, Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), koje je uspostavljeno 1996. godine kao ad hoc tijelo sa zadaćom da pomogne u procesu traganja za nestalima tijekom ratova na području bivše Jugoslavije, postat će stalna međunarodna organizacija na temelju sporazuma kojega su u ponedjeljak u Bruxellesu potpisali ministri vanjskih poslova Nizozemske, Velike Britanije, Švedske, Belgije i Luksemburga.
Kako je priopćeno iz dosadašnjeg sjedišta ICMP-a u Sarajevu, šefovi diplomacija pet zapadnih država potpisali su okvirni sporazum koji utvrđuje novi pravni status ICMP-ja, a očekuje se kako će mu pristupiti i brojne druge države."Desetljećima se problem nestalih osoba tretira kao humanitarno pitanje, kao pitanje uklanjanja posljedica katastrofa ili kao pitanje ratnih zbivanja, no sada je prepoznato kao sustavni globalni izazov koji zahtijeva koherentan i učinkovit globalni odgovor", izjavila je ovim povodom ravnateljica ICMP-a Kathryne Bomberger.

ICMP, koji bi tijekom naredne godine trebao dobiti novo sjedište u Den Haagu, do sada je bio posvećen prije svega razjašnjavanju sudbine oko 40 tisuća osoba nestalih tijekom ratova na području bivše Jugoslavije.Na temelju uspjeha postignutog u pronalaženju više od 30 tisuća nestalih vlade koje su podržavale rad ICMP-a proširile su 2003. godine mandat tog tijela i područje djelovanja u rješavanju pitanja nestalih izvan granica bivše Jugoslavije. Tako ICMP danas aktivno radi u državama širom svijeta, od Kanade do Filipina te od Iraka do Meksika, otkrivajući što se dogodilo s osobama nestalim u oružanim sukobima, uslijed kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa ili zbog nasilja organiziranog kriminala.

Do sada se je pravni status ICMP-a temeljio prvenstveno na sporazumima koji su sklapani s vladama na području zapadnog Balkana, kao i međunarodnim organizacijama kao što su INTERPOL i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Sporazum kojega potpisali ministri Bert Koenders, Philip Hammond, Margot Wallström, Didier Reynders i Jean Asselborn, u ime Nizozemske, Velike Britanije, Švedske, Belgije i Luksemburga definira ICMP međunarodnom organizacijom utemeljenu dogovorom koja ima svoj vlastiti sustav upravljanja i međunarodne kapacitete. Organizacija će imati odbor povjerenika kao svoje najviše tijelo te kongres država-članica, dok će izvršnim odjelom upravljati glavni ravnatelj.