Dnevne novosti

Leko: radi se etički kodeks

12.12.2014 07:16 ZAGREB, 11. prosinca 2014.(Hina), Hrvatski sabor, odnosno saborski zastupnici, dobit će etički kodeks ponašanja, najavio je predsjednik Sabora Josip Leko preciziravši da će do kraja godine poslati klubovima "teze" kako bi o njima odlučili. 
Do kraja godine pripremit ću teze u Uredu, a onda ih poslati klubovima da o njima odluče i verificiraju stavove, rekao je Leko novinarima u četvrtak nakon sjednice saborskog Predsjedništva. O roku za donošenje Kodeksa te o njegovu sadržaju nije želio previše govoriti. "Volio bih da dobijemo konsenzus i da ga donesemo, ne da se žrtvujemo rokovima", rekao je Leko i napomenuo da taj dokument neće vrijediti jedan mandat, nego će imati trajnu vrijednost.

Važno je, ističe, da kodeks "kao takav" uđe u Sabor, jer se time šalje poruka da je važno kako zastupnici zastupaju, govore i kome se obraćaju, čak i koliko dolaze na sjednice. "Najvažnije je da zastupnici uoče da je njihovo ponašanje važno za predstavljanje njih samih i građana, da o tome vode računa", poručuje.

Podsjetio je da je već bilo sličnih pokušaja, te izrazio nadu da će ovoga puta biti "više sreće i upornosti", odnosno da će se doći do minimalnog suglasja kako trebaju postupati zastupnici, odbori, klubovi "vezano za govor, sukob interesa i spojivost, odnosno nespojivost određenih funkcija sa zastupničkom". Leko nije želio komentirati odluku Ustavnog suda o glasovima potrebnim za raspisivanje referenduma. "Odluka Ustavnog suda je izvršna, nema se tu što komentirati", rekao je kratko.