Dnevne novosti

Vlada: Usvojene smjernice politike državnih potpora

12.12.2014 07:19 ZAGREB, 11. prosinca 2014.(Hina), Vlada je na sjednici u četvrtak raspravila godišnje izvješće o državnim potporama za 2013. te usvojila Smjernice politike državnih potpora za razdoblje od 2015. do 2017. godine, a premijer Zoran Milanović upozorio je da treba regulirati pitanje plaća dužnosnika pri izmjenama Zakona o porezu na dohodak
Zamjenik ministra financija Igor Rađenović je izvijestio da izvješće od državnim potporama za 2013. pokazuje blago smanjenje potpora u odnosu na godine ranije - za 3,6 posto u odnosu na 2012. te za 6 posto u odnosu na 2011. godinu. Potpore su ukupno iznosile 8,5 milijardi kuna, odnosno njihov udio u BDP-u bio je 2,6 posto, a u rashodima države 6,8 posto. U strukturi potpora prevladavaju industrija i usluge, kazao je Rađenović dodavši da i dalje, nažalost, prevladavaju sektorske potpore (63 posto) u odnosu na horizontalne, regionalne i potpore na lokalnoj razini (37 posto).

Od prvog dana 2015. godine na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima će se većem broju građana povećati plaće, ali ne i dužnosnicima, pa je premijer Milanović na sjednici podsjetio ministre da na iduće dvije sjednice do kraja godine treba regulirati to pitanje. "Želim podsjetiti da imamo još dvije sjednice do kraja godine i do stupanja na snagu zakona o porezu na dohodak. U tom razdoblju moramo urediti pitanje plaća dužnosnika, prije svega nas. Na način da, kao što smo bili i obećali, one s obzirom na porezne promjene ne narastu", rekao je Milanović.

Na teret proračunske zalihe Vlada RH je na sjednici u četvrtak odobrila 17 milijuna kuna Ministarstvu poljoprivrede za nabavku cjepiva protiv bolesti plavog jezika kod preživača te 425 tisuća eura Vrhbosanskoj nadbiskupiji za podmirenje rate kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Ministarstvo poljoprivrede time će novcem nabaviti 2,2 milijuna doza cjepiva, a zamjenik ministra financija Igor Rađenović rekao je da je odobrenje za ta sredstva nužno jer ministarstvo pojavu bolesti "nikako nije moglo predvidjeti". Novcem za Vrhbosansku nadbiskupiju podmirit će se, pak, rata kredita koji je podignut 2007. kod HBOR-a za izgradnju svećeničkog doma u Sarajevu.

U objašnjenju odluke navodi se da Vrhbosanska nadbiskupija ratu nije u mogućnosti podmiriti, kako zbog sveopće krize, tako i zbog prenamjene raspoloživih sredstava za saniranje šteta od poplava koje su zadesile 20 župa u toj nadbiskupiji. Vlada je donijela i odluku o obvezi rada Ureda državne uprave, odnosno službenika koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača te izdavanju potvrda za glasovanje radi provedbe predsjedničkih izbora. Uredi će tako raditi i u subotu, 13. prosinca, od 8 do 14 sati, u srijedu, 17. prosinca do 16 sati, a na dan izbora za predsjednika Republike, nedjelju, 28. prosinca, za sve vrijeme glasovanja od 7 do 19 sati.