Dnevne novosti

DIP objavio podsjetnike za rad biračkih odbora

12.12.2014 07:18 ZAGREB, 11. prosinca 2014.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je podsjetnike za rad biračkih odbora u Hrvatskoj i inozemstvu na predsjedničkim izborima, 28. prosinca. 
Podsjetnik je izrađen kako bi se birački odbori pripremili za provedbu glasovanja te kako bi se osigurala pravilnost i tajnost glasovanja na biračkim mjestima. Prije početka rada biračkog odbora Podsjetnik treba dobro proučiti, ističe DIP. Povjerenstvo na 20-ak stranica upućuje biračke odbore koji će izborni materijal dobiti, koje su im obveze prije početka glasovanja, a koje za glasovanja, tko sve ima pravo promatrati izbore, koje obveze i prava imaju promatrači političkih stranaka, nezavisnih kandidata, nevladinih udruga, te strani promatrači.

Odbore se upućuje i kako trebaju postupati nakon što se na izborni dan, u 19 sati, zatvore birališta, kako se utvrđuju rezultati glasovanja, dostavlja izborni materijal. Posebno se ističe da je birački odbor dužan prije otvaranja biračkog mjesta na vidljivom mjestu ispred prostorije u kojoj se glasuje, istaknuti oglas s listom četvero kandidata za predsjednika države. Glasački listići moraju se pomiješati tako da nisu složeni po serijskim brojevima, a kako se ti brojevi ne bi vidjeli treba ih okrenuti prema dolje i lepezasto složiti.

DIP odbore upućuje da cijelo vrijeme glasovanja, dakle od 7 do 19 sati, na biračkom mjestu moraju biti najmanje tri člana biračkih odbora ili njihovi zamjenici. Birački odbor imenuje se za svako biračko mjesto, a čine ga predsjednik i dva člana te njihovi zamjenici. Kandidati za predsjednika, odnosno predsjednicu države o kojima će birači glasovati u nedjelju, 28. prosinca su Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Milan Kujunžić (Savez za Hrvatsku), te Ivan Velibor Sinčić (Živi zid).