Dnevne novosti

HOK obilježio Europski dan odvjetnika

11.12.2014 07:16 ZAGREB, 10. prosinca 2014.(Hina), Europski dan odvjetnika, koji se od ove godine obilježava temeljem inicijative Vijeća odvjetničkih komora Europe (CCBE), obilježen je u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, gdje su na svečanosti sudjelovali i predsjednik države te predstavnici pravosuđa. 
Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Robert Travaš rekao je da je Vijeće odlučilo uvesti Europski dan odvjetnika kao trajnu manifestaciju odvjetnika iz zemalja Europske unije, a na to ga je potaknula i obljetnica donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima koju je usvojila Opća skupština UN-a na današnji dan 1948. godine.

Europski dan odvjetnika posvećen je i Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, koju je 1950. usvojilo Vijeće Europe u Rimu, kazao je Travaš, napomenuvši da je tema ovogodišnjeg obilježavanja Europskog dana odvjetnika prema prijedlogu CCBE-a "Masovno državno nadziranje komunikacije između odvjetnika i stranke". Taj je naslov zapeo za oko predsjedniku Ivi Josipoviću koji je u svojem izlaganju rekao da ako je masovno, onda odmah nije prihvatljivo u demokratskoj državi bez obzira kako se gledalo na taj problem. Josipović, koji kao predsjednik po Ustavu nadzire sigurnosne službe, kazao je također da je broj mjera koje se primjenjuju neusporedivo manji od legenda koje se često pričaju.

Zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik kazala je da ako se govori o odvjetničkoj tajni i eventualnom miješanju države u to područje, onda to mora biti regulirano jasnim propisom i mora imati legitiman cilj. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da su organizirane skupine kriminala brutalne i beskompromisne jer krše zakon i ugrožavaju sigurnost terorizmom, ali sve to ne opravdava da se isto čini u ime države.

Smatra da treba štiti prava svih jednako uz ona ograničenja koja će sud ocijeniti da u određenim situacijama postoji razmjernost čuvanja temeljnih vrijednosti sigurnosti i prava koja su zajamčena svima. Vijeće odvjetničkih komora Europa predstavnik je odvjetničke profesije u EU-u i okuplja više od milijun članova.