Dnevne novosti

Erjavec informirao parlamentarni odbor o tijeku arbitraže s Hrvatskom

10.12.2014 07:20 LJUBLJANA, 9. prosinca 2014.Hina, Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u utorak se upoznao s tijekom arbitražnog postupka o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je zadovoljan kako su zastupnici primili izvješće i da Slovenija s optimizmom čeka konačnu presudu arbitraže koja se može očekivati krajem prve polovice iduće godine. 
"Očekujem odluku koja će biti u skladu sa slovenskim interesima, a za nas je od osobito vitalne važnosti kontakt s otvorenim morem", kazao je novinarima nakon zatvorenog sastanka Erjavec, dodavši da se Slovenija na arbitražu pripremala punih pet godina i podnijela više od 1500 dokumenata kojima argumentira svoju poziciju."I osobno sam na usmenoj raspravi pred arbitražom rekao kako očekujem da će arbitražni sud donijeti odluku o (našem) kontaktu s otvorenim morem i time ispuniti svoj mandat", kazao je slovenski ministar vanjskih poslova te dodao da je Slovenija na arbitraži iznijela umjerene i realističke zahtjeve, poduprijevši svoje argumente dokumentima.

Erjavec je rekao da je tijek arbitraže parlamentarnim zastupnicima novog mandata bilo potrebno predstaviti jer je među njima mnogo onih koji su u politici novi te da će arbitraža u odluci o granici polaziti od stvarnog stanja na dan 25. lipnja 1991. kad su obje države proglasile samostalnost."Zadovoljan sam da u Piranskom zaljevu (Savudrijskoj vali) više nema incidenata i da je stanje sada mirno", dodao je Erjavec, podsjetivši da je Slovenija prije koji mjesec podnijela formalni prosvjed Hrvatskoj zbog postupaka prema slovenskim ribarima u za Sloveniju spornom dijelu zaljeva, kad je došlo do intervencije hrvatske pogranične policije.

Erjavec je rekao da vjeruje kako će stanje ostati mirno i bez incidentnih situacija, sve do okončanja arbitraže i donošenja odluke te da eventulani incidenti ionako na arbitražu ne mogu utjecati.