Dnevne novosti

Saborski Odbor odgodio primjenu Zakona o mirovinskom osiguranju i povukao izmjene Zakona o braniteljima

08.12.2014 07:24 ZAGREB, 5. prosinca 2014.(Hina), Na šest se mjeseci odgađa primjena Zakona o mirovinskom osiguranju, a iz procedure se povlači nacrt izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, zaključak je koji su u petak jednoglasno donijeli članovi saborskog Odbora za ratne veterane.

Suglasili su se i da se unutar Odbora formira radna skupina za izradu novog zakona o pravima branitelja. Koji će 'rang' zakon imati u petak nije formalno odlučivano. Braniteljske udruge traže ustavni zakon, dok predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je bio na sjednici Odbora, drži da 'braniteljskom' zakonu treba dati rang organskog, dakle zakona koji se donosi kvalificiranom većinom, odnosno sa 76 zastupničkih glasova. "Osobno opravdanim držim zahtjev da sva braniteljska prava budu regulirana u jednom zakonu, ali smatram da mu treba dati rang organskoga", rekao je Leko. U njegovu izradu, kaže, treba uključiti i stručnjake i one na koje se zakon odnosi, dakle braniteljske i stradalničke predstavnike. Leko je pozvao da se rasprava, neovisno o različitosti u mišljenjima, vodi u okviru institucija.

Braniteljsko izaslanstvo u petak je na Trgu bana Jelačića odalo počast prosinačkim žrtvama, a novinarima su najavili da od petka traže ostavku ne samo ministra branitelja Predraga Matića, već i premijera Zorana Milanovića. Građane su pozvali da na skorim predsjedničkim izborima ne glasuju za Ivu Josipovića, jer uživa podršku zamjenika ministra branitelja Bojana Glavaševića, čiju smjenu oni traže. Predstavnici braniteljskih udruga na Odboru su ustrajali na smjeni ministra Matića i najbližih mu suradnika, premijerovu smjenu nisu spominjali, tražili su samo ispriku.

Novinarima su kasnije rekli da premijeru ostavljaju još malo vremena da ih pozove na razgovor, a ako se to uskoro se dogodi, svoj zahtjev za smjenom će formalizirati i staviti na papir s ostalim zahtjevima. Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm zatražio je na Odboru da se premijer ispriča hrvatskim braniteljima. "Bivši ministar Predrag Matić i premijer Zoran Milanović tvrdili su da branitelji lažu", ustvrdio je Klemm. Zakon o mirovisnkom osiguranju trebao je stupiti na snagu 1. siječnja 2015.