Dnevne novosti

HSS traži obustavu natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta i promjenu zakona

08.12.2014 07:18 ZAGREB, 5. prosinca 2014.(Hina), Hrvatska seljačka stranka (HSS) upozorila je u petak na štetnost Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer prilikom dodjele državne zemlje u podređeni položaj stavlja obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), a kao primjer navode općinu Lipovljani gdje na natječaju o zakupu zemljišta na razdoblje od 50 godina zemlju nije dobio ni jedan OPG s tog područja. 
"Zakon je loš i obistinjuju se upozorenja da će OPG-i ostati bez zemlje, a zemlju u zakup dobiti veliki poljoprivredni sustavi, što će rezultirati gašenjem proizvodnje i života na tim područjima", ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik HSS-a Branko Hrg. HSS stoga traži obustavu svih natječaja za dodjelu državne zemlje koji su u tijeku i izmjene Zakona od državnom poljoprivrednom zemljištu, kojim bi se uvelo bodovanje o dosadašnjem raspolaganju zemljištem te dala prednost domicilnom stanovništvu, jer prema sadašnjim kriterijima oni ne mogu prikupiti dovoljan broj bodova za zakup zemlje.

Hrg ističe kako je dokaz da se radi o lošem zakonu i inicijativa Državne agencije za poljoprivredno zemljište za izmjenom zakona, o čemu je prošli tjedan raspravljao saborski Odbor za poljoprivredu. Načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar kaže da je na zadnjem natječaju 78 hektara državne zemlje dodijeljeno trima poduzećima - Majdan prometu, PP Orahovici i poduzeću Horki, koje je registrirano kao autoprijevozničko poduzeće i dosad se nije bavilo poljoprivrednom proizvodnjom. To što nijednom OPG-u s područja Lipovljana nije omogućen zakup zemljišta izazvat će negativne posljedice jer poljoprivrednici iz tog izrazito poljoprivrednog kraja gube izvor svoje egzistencije, čime se dovodi u pitanje i opstanak cijeloga kraja, upozorava Ribar.

Slično je stanje u dolini Neretve, Lici, Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj, Zagorju, Podravini i Međimurju, pa HSS upozorava da cilj zemljišne politike ne može biti samo proizvodnja hrane, već i očuvanje života u selima. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin naveo je primjer općine Dvor gdje je 90 hektara poljoprivrednog zemljišta na natječaju dobila tvrtka Zeleni orah iz Zagreba, dok su seljaci s tog područja ostali bez zemlje. Ne zna se koliko je takvih slučajeva jer Agencija nema obvezu objavljivati rezultate natječaja, istaknuo je Latin.