Dnevne novosti

Oporba: Vlada obmanjuje narod da će bez monetizacije u Hrvatskoj nestati sunca

04.12.2014 07:12 ZAGREB, 3. prosinca 2014.(Hina), Oporba je na kraju saborskog zasjedanja u srijedu žestoko kritizirala namjeru monetizacije autocesta, prozivajući Vladu da izigrava volju naroda i javnosti tvrdeći da će u Hrvatskoj "nestati sunca" ako se ne dogodi monetizacija. 
Iako je u kasnovečernjoj raspravi o prijedlogu Zaključka saborskog Odbora za Ustav, koji od Vlade traži provjeru broja i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta, sudjelovalo tek desetak zastupnika, burna rasprava nije izostala. "Vlada nije ponudila više varijanti, nego umjesto toga tvrdi da će u Hrvatskoj nestati sunca ako se ne dogodi monetizacija", poručio je HDZ-ov Ivan Šuker. Najavivši kako će HDZ Zaključak podržati, upozorio je da u cijeloj priči ostaje otvoren niz pitanja, kao što je primjerice najava da će se ugovor o monetizaciji potpisati do veljače. "Je li Vlada razgovarala s kreditorima obzirom da kredit ima snagu međunarodnog sporazuma i ne može se samo tako raskinuti i prekršiti", pitao je Šuker. "Vlada ne želi odgovoriti je li sagledala sve mogućnosti alternativnih rješenja i je li izrađena studija opravdanosti za takav postupak", dodao je.

Da nije napravljen prethodni izračun složio se i nezavisni Branko Vukšić, koji je upozorio na 'referendumsku pošast', koju tumači nezadovoljstvom građana jer institucije ne rade svoj posao. "Da sam na mjestu predsjednika Vlade učinio bih sve da se taj referendum održi, jer iza njega stoje i sindikati i mnoge nevladine udruge i ne smije se Vlada time igrati", poručuje Vukšić. Laburist Mladen Novak vladajuće je optužio kako se svesrdno trude spriječiti građane da sudjeluju u donošenju bilo kakvih odluka. "Za ovo je prikupljeno preko 500 tisuća potpisa, dovoljno da se krene sa referendumom, no mi ćemo slati potpise na provjeru, bez roka i ograničenja do kada to može trajati. Da li možda na onih 25 godina na koliko će se potpisati koncesija ili monetizacija", pitao je Novak, uvjeren da je na stvari krajnje izigravanje volje naroda. "Procedura nije zapisana niti ima rokove.

U normalnim državama rokovi su i dulji od rokova iz prijedloga Zakona o referendumu koji je danas krenuo u proceduru", poručio je predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin. "Ova inicijativa dira u meritum pretpostavki ekonomske sposobnosti države da bude ekonomski subjekt i ima svoje vlasništvo", rekao je SDSS-ov Milorad Pupovac. Aktualna vlada, ali i sve iduće, trebaju, istaknuo je, biti oprezne prema privatizaciji vitalnih elemenata javnog kapitala. HNS-ovka Nada Turina Đurić svjesna je, kaže, da će pitanje monetizacije provocirati različita stajališta, ustvrdivši kako se ne može zanemariti da je svoje potpise dalo preko 500 tisuća građana. Podsjetila je i na stav Vlade kako je situacija u hrvatskom gospodarstvu inicirala ideju monetizacije da se rasterete dugovi.

"Ovaj referendum nije o autocestama i u njemu se autoceste spominju samo u naslovu, dok se zapravo govori o zabrani jednog načina raspolaganja sa svim javnim prometnicama u Hrvatskoj", kazao je Grbin (SDP). Želi, dodao je, vjerovati da će do kraja siječnja dobiti potrebne podatke od vlade. "A onda ćemo na Odboru za Ustav pa i na plenarnoj sjednici te zainteresiranim odborima provesti raspravu je li to pitanje dopušteno i koji je pravi put raspolaganja autocestama, ali i upravljanja dugom koji je nastao", rekao je. Inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" koja okuplja široku koaliciju sindikata i udruga protiv monetizacije, prikupila je 530.853 potpisa. Sabor je popodne raspravio i Izvješće o sudjelovanju pripadnika OS RH u UN-ovim operacijama potpore miru, kao i odluke u daljnjem njihovom sudjelovanju u mirovnim misijama, a Laburisti i HDZ zamjerili su što hrvatsko sudjelovanje nije dovoljno iskorišteno za promociju hrvatskog gospodarskog sektora.

Svi smo s pravom ponosni na naše vojnike koji nas predstavljaju, a i naša bliža prošlost nas obvezuje da sudjelujemo u tim misijama, rekao je Laburist Mladen Novak, pitajući se međutim koliki je omjer onoga što ulažemo i koji je to naš gospodarski subjekt zbog toga prosperirao. "To je pitanje imamo li ili ne vanjsku politku", rekao je. "Ubacujete temu koja nije vezana za raspravu. To je neozbiljno i neodgovorno, posebno od vas populista iz Laburista koji cijelo vrijeme zbunjujete ovaj narod s nekakvim neokomunizmima", replicirao mu je HNS-ovac Boris Blažeković. Iako je naglasio kako je sudjelovanje u mirovnim misijama iznimno važno za hrvatske političke, gospodarske i strateške interese, HDZ-ov Tomislav Ivić složio se s Novakom kako nismo dovoljno iskoristili sudjelovanje u misijama za promociju gospodarstva i plasiranje hrvatske vojne opreme.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, podnoseći Saboru Izvješće o sudjelovanju pripadnika OS RH u operacijama potpore miru UN-a od 1. siječnja 2013. do 30. rujna 2014., kazala je kako je tijekom 2013. godine 119 pripadnika OS RH sudjelovalo u šest operacija potpore miru UN-a, dok je u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 30. rujna 2014. godine u pet operacija potpore miru UN-a sudjelovao 21 pripadnik. Sabor je večeras zaključio zasjedanje, a u četvrtak ujutro sjednicu nastavlja raspravom o listi kandidata za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a.