Dnevne novosti

Josipović vjeruje da će Zakon o regionalnom razvoju nakon testiranja biti korigiran

04.12.2014 07:16 OTOČAC, 3. prosinca 2014.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u srijedu u Otočcu nakon razgovora s predstavnicima Klastera drvoprerađivača Ličko-senjske županije kako vjeruje da će, nakon što neko vrijeme bude u primjeni i testiran, novi Zakon o regionalnom razvoju biti korigiran. 
Odgovarajući novinarima na pitanja, Josipović je rekao kako mu se neke općine i gradovi, poglavito Gorskog kotara i Like, žale da su novim promjenama poticanja nerazvijenih krajeva zakinuti te je istaknuo kako vjeruje da će, nakon što neko vrijeme bude u primjeni i testiran, novi Zakon o regionalnom razvoju biti korigiran. "Ima dosta novih korisnika mjera poticanja regionalnog razvoja, ali i dio onih koji su do sada uživali poseban tretman (područje posebne državne skrbi), a ostali su bez poticaja. Neki od njih smatraju da kriteriji nisu sasvim uravnoteženi i moram reći da je očito da te nove mjere nisu sasvim pogodile bit. Postoje neki faktori koji nisu samo proizvodnja, nego i prometna povezanost i troškovi života", ocijenio je.

Na pitanje o odnosima sa Srbijom, predsjednik Josipović je odgovorio da odnosi s tom državom, kao i sa svima drugima, "moraju biti na principijelnim temeljima". "Imamo ozbiljne zajedničke interese, od međusobne trgovine do razrješenja svih bolnih pitanja iz prošlosti koja nas opterećuju. Odnosu između nas su, unatoč povremenim problemima i padovima, bolji nego što su bili i prema tome treba nastaviti politiku zajedničkih interesa i gospodarske suradnje. Od pitanja poput Šešelja, što se povremeno javljaju, trebamo se distancirati, kao i od svake politike koja zaziva duhove prošlosti, netrpeljivosti, agresiju i koja raspiruje strasti koje su proizvele rat i agresiju", rekao je hrvatski predsjednik.

Na molbu da komentira najnovije istraživanje po kojem je Hrvatska, među zemljama EU i zapadne Europe, peta zemlja po indeksu percepcije korupcije, Josipović je odgovorio da smo tijekom priprema za ulazak u Europsku uniju "bili zasigurno najgori". "Napravili smo pomake, vidite što se događa takoreći svakodnevno, poduzimamo ozbiljne mjere da svatko tko je na bilo kakvoj funkciji, a bavi se korupcijom, više ne može mirno spavati. I ubuduće će sasvim sigurno biti onih koji su se ogriješili o zakon, ali će morati izaći pred lice pravde jer smo nepovratno promijenili naš odnos prema korupciji i ubuduće ćemo biti sve bolji na ljestvici, bolji nego nekada i sada", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Otočcu.

Po indeksu percepcije korupcije za 2014., Hrvatska je na 61. mjestu na ljestvici od 175 zemalja, a na predstavljanju rezultata istraživanja predsjednica udruge "Transparency International Hrvatska" Davorka Budimir u srijedu je ocijenila kako oni pokazuju da se pomaci u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj ne vide, što znači da ona "još nije dovoljno jaka" iako smo svjedoci određenih nastojanja u tom smjeru. Po regionalnoj podjeli, Hrvatska je svrstana u zemlje EU-a i zapadne Europe i manje je korumpirana samo od Bugarske, Grčke, Italije i Rumunjske. Gledajući susjedne zemlje, Slovenija je 39. u svijetu, Mađarska 47., a korumpiranije su Crna Gora (76.), Srbija (78.) i BiH (80.).