Dnevne novosti

Opačić: mjere za otpis dugova obuhvatit će šezdesetak tisuća građana

27.11.2014 07:14 ZAGREB, 26. studenog 2014.(Hina), Najavljene mjere za otpis dugova, koje stupaju na snagu nakon Nove godine, trebale bi obuhvatiti šezdesetak tisuća građana koji su blokirani dulje od godinu zbog duga do 10 tisuća kuna, odnosno do 25 tisuća kuna prema tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu, izjavila je u srijedu ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. 
Nakon što je dogovor oko otpisa dugova postignut s komunalnim i državnim tvrtkama, Opačić je rekla da se još čeka na teleoperatere kako bi se dogovorili sa svojim upravama. "Vidjet ćemo u narednih desetak dana, očekujemo od njih odgovore. Nakon toga ćemo moći doista zatvoriti cijelu priču i reći tko će sve moći i tko želi otpisati dugove. U ovom trenutku samo čekamo teleoperatere", kazala je Opačić.

Dodala je da u Vladi paralelno s tim razrađuju model tko će i na koji način izdavati potvrde, kako bi građanima olakšali postupak otpisa dugova. "Ovo je prvi put da uopće tako nešto radimo, pa je utoliko riječ o vrlo složenom procesu u kojem moramo dobro isplanirati sve korake", napomenula je Opačić. Otpis dugova ograničen je na razdoblje do 1. listopada kako se ne bi, dok traju pregovori, dogodilo da ljudi steknu dojam kako ne moraju plaćati račune. "Samo dugovi koji su napravljeni do 1. listopada će se tretirati kao dugovi i doista riječ je samo o onima koji su najsiromašniji", poručila je ministrica.

Ustvrdila je pritom da su kriteriji vrlo strogi pa će se mjere za otpis dugova primjenjivati uglavnom na korisnike zajamčene minimalne naknade, odnosno isključivo korisnike socijalne skrbi. Mjerama je obuhvaćen i dio umirovljenika čija primanja ne prelaze 2.500 kuna za samce, odnosno 1.500 kuna po članu kućanstva.

Svi detalji, kazala je, bit će objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih pa će građani relativno brzo moći vidjeti spadaju li u tu kategoriju. "Bit će jednostavno objašnjeno, građani će lako znati pripadaju li tu ili ne. Vrlo lako će sami moći to vidjeti pa neće morati ni dolaziti u Ministarstvo ako na web stranicama vide da ne ispunjavaju kriterije za otpis duga", zaključila je Opačić.