Dnevne novosti

DUUDI: osnovano povjerenstvo za odluke iz Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi

27.11.2014 07:18 ZAGREB, 26. studenog 2014.(Hina), Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović predsjednik je posebnog povjerenstva za donošenje odluka o postupanju s privremeno oduzetom imovinom temeljem odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, a članovi tog posebnog povjerenstva su i zamjenik predstojnika DUUDI-ja Alen Čičak te voditeljica i viši stručni savjetnik Odjela oduzete imovine Ana Protrka i Hrvoje Racan, objavio je DUUDI. 
Taj je ured, naime, na svojim internetskim stranicama objavio da je osnovao posebno povjerenstvo za donošenje odluka iz članka 21. stavka 1. i 2. Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, a vezano za postupanje s privremeno oduzetom imovinom. Taj je zakon donesen 2010. godine, a godinu poslije, 2011. donesen je Pravilnik o evidenciji privremeno oduzete imovine u postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, kojim je predviđeno i osnivanje posebnog povjerenstva.

Povjerenstvo će, kako se navodi u odluci, sastaviti popis pokretnina i nekretnina koje su privremeno oduzete i predane na upravljanje DUUDI-ju, pregledati njihovo stanje, prateću dokumentaciju u spisima, posebno procjene vrijednosti. Povjerenstvo će također donijeti odgovarajuće odluke o prodaji privremeno oduzetih pokretnih stvari, ako je njihovo čuvanje opasno ili ako predstoji neposredna opasnost od njihova propadanja ili znatnog gubitka vrijednosti te odluke da se privremeno oduzete stvari iznajme ili predaju u zakup u skladu s njihovom osnovnom namjenom. Naime, kako se obrazlaže u odluci, DUUDI, temeljem Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (iz 2013. godine), upravlja i privremeno oduzetom imovinom u vlasništvu okrivljenika protiv kojih se vodi kazneni ili prekršajni postupak ili s njima povezanim osobama.

DUUDI, sukladno odredbama članka 21. stavci 1. i 2. Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, može bez prethodne objave javnog natječaja, donijeti odluku o prodaji privremeno oduzetih pokretnih stvari ako je njihovo čuvanje opasno ili ako predstoji neposredna opasnost od njihova propadanja ili znatnog gubitka vrijednosti, kao i odluku da se privremeno oduzete stvari iznajme ili predaju u zakup u skladu s njihovom osnovnom namjenom.

Za donošenje takvih odluka se osniva posebno povjerenstvo, a u odlukama će morati biti obrazložene i okolnosti kao što su postojanje opasnosti za čuvanje privremeno opasne pokretnine, postojanje neposredne opasnosti od propadanja ili znatnog gubitka vrijednosti pokretnine, način na koji je utvrđena cijena za privremeno oduzetu pokretninu i način na koji je utvrđen iznos najma ili zakupa privremeno oduzete pokretnine ili nekretnine.