Dnevne novosti

Odbor za Ustav: od Vlade tražiti provjeru potpisa za referendum protiv monetizacije

26.11.2014 07:10 ZAGREB, 25. studenog 2014.(Hina), Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je bio jednoglasan u odluci da od Vlade zatraže provjeru potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta, a tu bi odluku još trebao potvrditi Hrvatski sabor. 
Inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" predala je prije desetak dana predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki 530.853 prikupljenih potpisa. "Podržali smo tu inicijativu jer se radi o pitanju dobrog upravljanja. Riječ je o nacionalnom resursu i zamjeramo što dosad nismo vidjeli studiju koja pokriva nekoliko opcija - možda monetizacija i jest najbolja opcija, ali to ne znamo jer nismo vidjeli studiju", kazao je vanjski član Odbora Dragan Zelić. Zamjerio je što nije provedena široka javna rasprava zbog koje, kaže, možda ne bi ni bilo potrebe za raspisivanjem referenduma. "Kolega postavlja pitanje je li ta opcija dobra uz prijedlog da se zabrani", ustvrdio je predsjednik Odbora Peđa Grbin.

Obzirom da nije član Odbora, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji je nazočio sjednici no nije mogao iznijeti svoje stajalište, po njezinu završetku kazao je novinarima kako je očekivao da Odbor predloži Saboru stavljanje moratorija na sve daljnje postupke oko davanja autocesta u koncesiju dok se ne provede referendum. "Mi i dalje ostajemo kod prijedloga da uz dobru volju postoji mogućnost održavanja referenduma uz predsjedničke izbore jer se radi o velikom iznosu novca", rekao je Stanić.

Ministarstvo uprave može provjeriti potpise u roku dva dana, Ustavni sud, ako će trebati, također može ubrzati svoj rad, pa još postoji mogućnost velike uštede, kako se ne bi trošio proračunski novac, ustvrdio je Stanić. Od Ustavnog suda, kaže, zatražit će moratorij na daljnje postupke vezane uz monetizaciju. Ne treba trošiti dodatna sredstva dok se ne vidi što građani žele na referendumu, jer daljnji postupak u svrhu davanja autocesta u koncesiju ima svoju cijenu. Zato ćemo možda već u utorak podnijeti zahtjev za moratorij, poručio je Stanić.