Dnevne novosti

Lalovac u proračunu za 2015. očekuje veće prihode od PDV-a i EU sredstava

26.11.2014 07:18 ZAGREB, 25. studenog 2014.(Hina), Ministar financija Boris Lalovac predstavio je u utorak državni proračun za 2015. saborskom Odboru za financije rekavši kako očekuje veće prihode od PDV-a i više novca iz EU fondova. 
Članovi Odbora većinom su glasova (osam "za" članova vladajuće koalicije i dva "protiv" HDZ-ovih Ivana Šukera i Martine Dalić) podržali prijedlog proračuna za 2015. s planiranim prihodima od 106,4 milijarde kuna i rashodima od 119 milijardi, koje čine rashodi poslovanja u iznosu od 115,7 milijardi i rashodi za nabavku nefinancijske imovine u iznosu od 3,3 milijarde.

Planirani rashodi su u odnosu na ovogodišnje manji za 8,9 posto, odnosno za 11,7 milijardi kuna, i to prvenstveno zbog izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz sustava državne riznice i državnog proračuna, kako bi se doprinijelo transparentnom i održivom financiranju sustava zdravstva, kazao je Lalovac. Izrazio je uvjerenje da će prijedlog državnog proračuna za 2015., koji u saborsku raspravu treba doći u četvrtak, zastupnici podržati stabilnom većinom. "Ne bojim se za proračun", rekao je Lalovac.

No, članovi Odbora za financije iz redova HDZ-a Ivan Šuker i Goran Marić, te nezavisna Marina Dalić drugačijeg su mišljenja. Dalić tako smatra da će proračun ostati samo "željeni rezultat na papiru" kad je riječ o smanjenju deficita jer se podcjenjuju rashodne stavke. "Predviđa se smanjivanje deficita za tri milijarde kuna u uvjetima smanjivanja poreznog tereta, minimalnih smanjivanja rashoda i stagnaciji ekonomije. To liči na neki perpetuum mobile", rekla je Dalić i Lalovca upitala na čemu temelji optimizam kad je riječ o povlačenju sredstava iz EU fondova.

Lalovac joj je odgovorio kako jest pitanje koliko možemo povući od sedam milijardi kuna, ali su za četiri milijarde kuna EU sredstava natječaji uglavnom provedeni, a dio se odnosi na izravna plaćanja za poljoprivredu i politiku zapošljavanja, gdje se sredstava povlače puno brže. Najavio je kako će s tim u vezi "pritisnuti" sva ministarstva, te naglasio da će jedan od kriterija uspješnosti Vlade sigurno biti i to koliko su sredstava povukli.

Ministar financija rekao je da se nakon projekcije realnog smanjenja bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,7 posto u 2014., očekuje rast od 0,5 posto u 2015., 1,3 posto u 2016. i 1,5 posto u 2017. godini. "Sve prijedloge proračuna ove Vlade povezuje 'lakoća predviđanja'", ocijenio je Goran Marić (HDZ) te naglasio da ni nove projekcije nisu utemeljene na realnosti.

Upitao je Lalovca hoće li ostvarenje takvih projekcija jamčiti svojom funkcijom, dodajući kako se već sada zna da će proračun doživjeti rebalans, kao i da u proračunu nema ni traga prihodima od monetizacije autocesta. Ivan Šuker (HDZ) upozorio je da nisu provedene nikakve strukturne reforme, ali su se otvorile nove rupe. Također smatra da Vlada nije stvorila odgovarajuće administrativne kapacitete za povlačenje EU sredstava.