Dnevne novosti

Ovaj tjedan u Europskoj uniji

24.11.2014 07:12 BRUXELLES, 23. studenog 2014.(Hina), Europski kalendar nakrcan je vrlo važnim događajima sljedeći tjedan tijekom kojeg Europska komisija treba objaviti niz ključnih dokumenata ekonomske politike, papa Franjo posjetit će Europski parlament, koji će, između ostaloga, glasovati o rezoluciji u kojoj će osuditi ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, kojeg je Haški sud pustio na privremenu slobodu. 
Europski parlament započinje u ponedjeljak popodne svoju plenarnu sjednicu u Strasbourgu, koja će trajati do četvrtka. U srijedu navečer na dnevnom redu je rasprava i glasovanje o nepovjerenju predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, koju su pokrenuli euroskeptični zastupici nakon izbijanja afere Lux-leaks. Juncker se ne mora pribojavati ishoda glasovanja jer ima potporu glavnih političkih stranaka. Za pokretanje rasprave o povjerenju Komisiji potrebno je prikupiti 10 posto glasova zastupnika Europskog parlamenta.

Eurofobne i euroskeptične stranke, među njima UKIP Nigela Faragea, Nacionalna fronta Marine Le Pen i pokret Pet zvijezda Beppa Grilla, prikupili su 77 potpisa. Traže izglasavanja nepovjerenja Komisiji, optužujući njezina predsjednika Junckera da je bio na čelu Luksemburga u vrijeme kada je velikim multinacionalnim tvrtkama omogućeno da plate minimalne poreze na dobiti u toj zemlji i izbjegnu plaćanje poreza u zemljama u kojima je dobit ostvarena. Na raspravi će biti nazočni svi povjerenici Europske komisije.

U utorak u Strasbourg dolazi papa Franjo, koji će u tom gradu provesti ukupno četiri sata. Papa će se u Europskom parlamentu obratiti zastupnicima izabranima na europskim izborima u 28 zemalja članica EU-a. Nakon toga, govorit će u Vijeću Europe, međuvladinoj organizaciji koja okuplja 47 zemalja. Europska komisija održat će svoj tjedni sastanak u utorak u Strasbourgu, ali će rezultate s toga sastanka objaviti u srijedu, očito, kako se ne bi preklopilo s papinim posjetom. Iako još nije službeno najavljeno, očekuje se da će predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker u srijedu ujutro predstaviti svoj investicijski program vrijedan 300 milijardi eura. Također se očekuje da Komisija u srijedu objavi svoje ocjene proračunskih planova zemalja članica euro-zone, Godišnji pregled rasta i izvješće o makroekonomskim neravnotežama.

Godišnji pregled rasta je dokument u kojem se utvrđuju opći gospodarski prioriteti EU-a, koji zemljama članicama treba poslužiti kao smjernice u ekonomskoj politici za sljedeću godinu. Godišnjim pregledom rasta započinje Europski semestar, koji je prvi put uveden 2010. godine, a danas predstavlja glavni instrument za koordinaciju ekonomskih poliitka zemalja članica. Od investicijskog plana u EU se puno očekuje, ali i prije nego što je objavljen mnogi izražavaju skepsu u pogledu njegova dosega. Juncker je najavio taj plan kako bi s njim pokušao pokrenuti stagnirajuće europsko gospodarstvo i potaknuo stvaranje novih radnih mjesta. Do tih 300 milijardi trebalo bi se doći kombinacijom javnih i privatnih sredstava, pri čemu bi javna sredstva bila poluga za privlačenje privatnih investicija.

U četvrtak je na dnevnom redu prijedlog hitne rezolucije o Vojislavu Šešelju. Inicijativu za rezoluciju "Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja", pokrenuo je zastupnik Andrej Plenković, a podržali svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu."Cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-huškačke retorike optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu", priopćila je Europska pučka stranka prošli tjedan.