Dnevne novosti

Ovaj tjedan u Saboru

24.11.2014 07:24 ZAGREB, 21. studenog 2014.(Hina), Hrvatski sabor će donijeti deklaraciju kojom će osuditi puštanje na slobodu ratnog zločinca Vojislava Šešelja, njegove huškačke izjave i nereagiranje službene Srbije, zemlje kandidatkinje za članstvo u EU koja bi, smatraju hrvatski zastupnici, trebala ispuniti jednako stroge, ako ne i strože kriterije od onih koje je ispunila Hrvatska.

Deklaraciju, čije je donošenje inicirala bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor, Sabor bi trebao pripremiti do četvrtka, kada Europski parlament raspravlja o rezoluciji o postupanju Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i Šešeljevu puštanju na slobodu. Donošenje te rezolucije potaknuli su hrvatski europarlamentarci. Više o saborskoj deklaraciji trebalo bi se znati u ponedjeljak, kada se na tu temu sastaju predstavnici klubova. Neslužbeno, nacrt dokumenta ponudit će Jadranka Kosor.

Vlada će Saboru u četvrtak predstaviti državni proračun za iduću godinu s projekcijama za 2016. i 2017. godinu. Prije toga, u utorak, zastupnici će glasovati o rebalansu ovogodišnjeg proračuna i nizu poreznih zakona koje su raspravili ovaj tjedan.

Osim za glasovanje, utorak je rezerviran za raspravu o paketu zakona koji se tiču budućnosti brdsko-planinskih i područja posebne državne skrbi, financiranja jedinica lokalne samouprave, te komunalnog gospodarstva.