Dnevne novosti

Pusić u Lisabonu potpisala dva sporazuma

24.11.2014 07:18 LISABON, 21. studenog 2014.(Hina), Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja boravi u službenom posjetu Portugalu, sastala se u petak s ministrom vanjskih poslova Ruijem Macheteom s kojim je razgovarala o unapređenju gospodarske suradnje, suradnji unutar EU-a, posebice na području energetike, te potpisala dva međudržavana sporazuma o suradnji. 
"Uz sporazume koje smo potpisali razgovarali smo o mogućnostima i projektima u kojima možemo pojačati gospodarsku suradnju, našoj političkoj suradnji te mogućnostima zajedničkog nastupanja u trećim zemljama, ali i razvoju suradnje na području razvojne pomoći", rekla je Pusić nakon potpisivanja sporazuma s Macheteom. "Rekla bih da je to novi početak intenzivnije suradnje i veselim se svim projektima na kojima možemo zajedno raditi u skoroj budućnosti."

Pusić i Machete potpisali su Ugovor o suradnji u području turizma te Program suradnje u području jezika, obrazovanja i znanosti, kulture, sporta i mladih za razdoblje 2014.-2017. Ugovor o suradnji u turizmu omogućit će jačanje institucionalne suradnje između nacionalnih turističkih tijela, zatim obuku stručnjaka i suradnju u okviru međunarodnih organizacija.

Cilj Programa suradnje je promocija hrvatskog i portugalskog jezika i kulture u obje zemlje, kao i izravna suradnja nadležnih ustanova u tim područjima. Razmjenom stručnjaka, podataka i obrazovnih materijala omogućit će se stjecanje znanja o obrazovnim sustavima u Hrvatskoj i Portugalu, a surađivat će se i na pitanjima priznavanja istovjetnosti svjedodžbi osnovnih i srednjih škola za državljane druge zemlje, sukladno nacionalnim zakonima.

"Portugal i Hrvatska su dvije članice EU-a, dvije zemlje koje imaju dobre odnose koji se samo mogu još poboljšati i nemaju nikave probleme, ni političke niti gospodarske", kazala je ona dodavši da vrlo često imaju sličan ili zajednički interes unutar EU. "Obje naše zemlje zainteresirane su za funkcionirajuću, fleksibilnu europsku energetsku uniju i razvoj koncepta europske energetske politike - što je ekonomsko pitanje, ali i sigurnosno pitanje, a donekle i moderno ime za međunarodne odnose", istaknula je.

Pusić je iskoristila prigodu da zahvali na pomoći koju je Potugal pružio Hrvatskoj kako bi ublažila posljedice katastrofalnih poplava koje su ljetos pogodile Hrvatsku i susjedne zemlje.