Dnevne novosti

Mrsić: Proračun pažljivo planiran

18.11.2014 07:24 ZAGREB, 17. studenog 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća istaknuo je kako je državni proračun realan i odgovara vrlo pažljivom planiranju prihoda i rashoda, jer je na rashodovnoj strani manji nego u rebalansu za 2014., a i prihodi su također realno prikazani. 
Odgovarajući na tvrdnje sindikalnih čelnika kako nije realan i ostvariv Mrsić je odgovorio kako je to lako reći, no da treba pustiti da proračun uđe u realizaciju, napomenuvši kako na rashodovnoj strani još ima prostora za smanjenje materijalnih troškova i racionalno poslovanje. Mirovine i plaće se neće dirati, ponovio je ministar Mrsić na konferenciji za novinare.

Socijalni partneri su primili na znanje proračun za 2015. on je transparentan i pokazuje što bi država trebala ostvariti u 2015. - smanjenje deficita i osiguranje socijalnih davanja prema građanima, istaknuo je Mrsić. Imat ćemo transparentne sve prihode i rashode i svi koji budu željeli vidjeti kako se troše proračunski novci će vrlo jednostavno to moći i vidjeti, kazao je. Na stavci HZMO-a osigurana su sredstva za povećanje mirovina, za koje očekujemo ako ga i bude, da će biti minimalno, jer se ne očekuje veći porast plaća, a gledajući troškove života smo u deflaciji, rekao je Mrsić.

Velika sredstva su i na stavci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uz sredstva koja očekujemo od EU 630 milijuna kuna koje bi trebalo ostvariti u 2015. i bit će upotrijebljena za aktivne mjere politike zapošljavanja. Ove godine je na toj stavci bilo predviđeno 520 milijuna i ista količina sredstava predviđena je i za iduću godinu, odnosno ukupno više od milijardu kuna, pojasnio je Mrsić. To nam omogućava ostvarenje obećanja da se naknada za rad bez zasnivanja radnog odnosa sa 1600 poveća na 2400 kuna, kao i snažnije podupiranje samozapošljavanja. Gledajući trend koji imamo proteklih godinu dana preko osam tisuća osoba, koje su bile nezaposlene, pokrenule su svoj posao, napomenuo je ministar.

EU komponenta je vrlo snažno ugrađena u proračunu i na svima nama je da ju ostvarimo, partnerski sporazum je potpisan i operativni programi su u izradi i usuglašavanja s Europskom komisijom, pa očekujemo da ćemo i taj cilj ostvariti, kazao je. Mrsić je najavio da će već u ožujku iduće godine započeti raspravu oko smjernice fiskalne politike za 2016. i 2017. i sa strane Vlade podastrijeti analizu plaća i kakva je njihova distribucija, kolike su plaće po pojedinim sektorima.

Javna uprava je izuzetno važan segment, mnogi nisu zadovoljni njezinim funkcioniranjem i danas smo zaključili da je na području strategije javne uprave potrebno napraviti iskorak i dogovoreno je da se napravi radna skupina u kojoj će biti predstavnici vlade, ministarstava, akademske zajednice, ali i socijalnih partnera, a s ciljem da bude održiva i usvojena u Hrvatskom saboru. To će osigurati da vrijedi bez obzira koja politička opcija je na vlasti, jer samu reformu javne uprave se ne može provesti u godini dana, nego u duljem razdoblju, najmanje pet do šest godina, rekao je Mrsić. Dodao je da je u operativnom programu za razvoj ljudskih potencijala osigurano je 381 milijuna eura za sam razvoj javne uprave.

Što se tiče prihoda sveučilišta koji su sada uključeni proračun, stav je da svi korisnici koji ostvaruju ekstra prihode trebaju biti uključeni u proračun, kao što je ministar financija Lalovac naglasio, samo na razini evidentiranja i ona će i dalje moći autonomno raspolagati sredstvima bez utjecaja riznice i Ministarstva financija, rekao je ministar Mrsić.