Dnevne novosti

Iako izoliran na summitu G20, Putin se ne mijenja glede Ukrajine

18.11.2014 07:10 MOSKVA, 17. studenog 2014.(Hina), Zapad je možda pomislio da je ruski predsjednik Vladimir Putin pobjegao iz Brisbanea podvijena repa zbog kritika glede Ukrajine, ali u Moskvi to izgleda sasvim drukčije - mediji slave njegovu hrabrost zbog ulaska u "lavlji brlog", suprotstavljanja kritikama i obrane nacionalnih interesa, prihvaćajući u potpunosti njegovu ispriku da je sa summita G20 otišao prije njegovog svršetka zato što je put do Rusije jako dug. 
Državna televizija objavila je da je summit za Putina prošao bolje nego što su to predviđali zapadni mediji i da je zapravo američki predsjednik Barack Obama politički vođa koji je ostao izoliran na dvama sastancima na vrhu u tjedan dana. "Putin se ponašao neuobičajeno hladnokrvno i uopće nije radio ono što su histerični komentatori sa svih strana najavili, pohvalio je organizatore summita G20 i nazvao ga 'konstruktivnim'", napisao je novinar dnevnika Izvestija, sklonog Putinu. "Glavni razlog njegove smirenosti leži u činjenici da je ruski predsjednik shvatio da Sjedinjene Američke Države, unatoč naporima aktualne administracije, vode brod zapadne civilizacije na greben zvan Kina i ne mogu promijeniti smjer", pojašnjava autor.

U svakom slučaju, piše Reuters, jedno je sigurno - Putin neće promijeniti svoj pristup u odnosu na Ukrajinu, a odluka EU da Rusiji ne postroži sankcije u Moskvi se vjerojatno doživljava kao Putinova pobjeda. Politički komentator Georgij Satarov, bivši savjetnik pokojnog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, tvrdi da je Putin ranijim odlaskom sa summita zapravo svjesno iskazao nepoštovanje prema Zapadu. "Mislim da je to bio znak da Putin u Ukrajini namjerava činiti ono što on smatra potrebnim, a ne ono što sudionici G20 od njega očekuju", rekao je Satarov. Putin je u Brisbaneu svoju verziju događaja u Ukrajini opisao kao "realnu", dok je za zapadne medije i političare ustvrdio da žive u "virtualnom svijetu".

Njegove izjave u javnosti, ocjenjuje Reuters, ukazuju na to da nije sklon secesiji područja pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine, već želi zadržati "status quo", stanje "zamrznutog", neriješenog sukoba zbog kojeg Kijev ne može svoju vlast proširiti na to područje, a što uvelike otežava napore ukrajinskog političkog vodstva da zemlju približi Europskoj uniji, čemu se Rusija izrazito protivi. U interviewu objavljenom u nedjelju, Putin je rekao da je Ukrajina jedna cjelina i dao potporu konceptu njezine "federalizacije", umjesto pripojenja rusofonih dijelova te zemlje matici Rusiji. "Ukrajina je neovisna, slobodna i suverena država. Reći ću nešto što se nekima u ovoj zemlji neće svidjeti - idemo pokušati na tim teritorijima ostvariti jedinstveni politički prostor", kazao je.