Dnevne novosti

Mreža mladih: ne žurite s izmjenama Zakona o doprinosima

17.11.2014 07:18 ZAGREB, 14. studenog 2014.(Hina), Predstavnici Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije mladih, pozvali su još jednom saborske zastupnike da Vladine izmjene Zakona o doprinosima ne donose po hitnom postupku. 
Povucite predložene izmjene iz hitne procedure i vratite ih na doradu u kojoj bi trebali sudjelovati i ključni dionici i šira javnost, stoji u pozivu koji su predstavnici Mreže jutros dijelili zastupnicima ispred Hrvatskog sabora. Mreža pozdravlja novu mjeru poticanja zapošljavanja mladih, sadržanu u spomenutim zakonskim izmjenama, no upozorava da takvi "iznenadni i nedovoljno procijenjeni" potezi mogu pogoršati prilike na tržištu rada. Oštro smo protiv najava ministra rada Miranada Mrsića, odnosno prijedloga da će poslodavci koji mladoj osobi do 30 godina omoguće ugovor na neodređeno narednih pet godina biti oslobođeni plaćanja doprinosa, odnosno davanja novca koji ulazi u solidarne fondove za zdravstveno osiguranje, zaštitu na radu i naknadu za nezaposlene, rekao je predsjednik Mreže Marko Borko.

Mreža smatra da je to hvatanje u koštac s lakše rješivim problemima, odnosno fokusiranje na skupinu mladih visokoobrazovanih, koja je u sigurnijoj poziciji u odnosu na druge skupine mladih. Fokus mjere je promašen, Vlada se pokušava igrati statistikom, ne rješava prave probleme, tvrdi Borko. Iako Vlada u prijedlogu izmjena Zakona tvrdi da se to radi temeljem komentara Europske komisije da se stimuliraju ugovori na neodređeno za mlade, to je zapravo u kontradikciji sa novim Zakonom o radu, čija je osnovna bit poticanje fleksibilizacije radnih odnosa na tržištu rada za sve radnike, navodi Mreža. Mreža pozdravlja pokušaj poticanja stabilnih oblika zapošljavanja, no pita se zašto se onda ne ide u izmjene ZOR-a ili zašto se on uopće mijenja na taj način, ako se sada pokušava s mladima postići suprotan efekt?

Podržavamo stabilnije dugoročno zapošljavanje preko ugovora na neodređeno, no to nije način kako se to radi, jedini način kako se to sustavno može napraviti je preko ZOR-a, naglašava Jelena Miloš (BRID). Smatramo da je to "prodavanje magle", odnosno nikakav ozbiljan rad koji bi mogao ozbiljnije utjecati na tržište rada, rekla je Miloš. Mreža smatra i kako nema osnove da se spomenute izmjene donose po hitnom postupku, te poručuje kako nisu napravljene procjene učinka propisa, niti procjena fiskalnog učinka.