Dnevne novosti

Sabor započinje 15. sjednicu

12.11.2014 07:26 ZAGREB, 11. studenog 2014.(Hina), Hrvatski sabor započet će 15. sjednicu aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će pitanja premijeru i ministrima postaviti 39 zastupnika.

Sabor će neprekinuto zasjedati pet tjedana, do ustavne stanke, a na dnevnom redu zasad je 70 točaka. Prvi tjedan sjednice obilježit će rasprava o izmjeni Zakona o izborima zastupnika. U proceduri je ukupno pet takvih prijedloga, a svi predviđaju uvođenje preferencijalnog glasovanja na parlamentarnim izborima, s tim da SDP, IDS i nezavisna Natalija Martinčević predlažu jedan preferirani glas uz prag od 10 posto, dok laburisti i nezavisni Jadranka Kosor i Josip Kregar, te SDP-ov Gvozden Flego predviđaju tri preferirana glasa.

Laburisti, međutim, nisu predvidjeli nikakav prag za preferencijalno glasovanje, dok prijedlog troje zastupnika predviđa prag od pet posto nakon kojega bi se uzimali u obzir preferirani glasovi koje osvoji pojedini kandidat. SDP predlaže i ukidanje instituta nositelja liste te diskvalifikaciju izbornih lista koje ne poštuju tzv. "žensku kvotu", a IDS i zastupnik talijanske manjine Furio Radin traže dodatni glas za birače pripadnike nacionalnih manjina. Uz prijedloge izmjene Izbornog zakona, u proceduri su dva prijedloga novog ustroja izbornih jedinica.

IDS i Furio Radin predlažu neznatne izmjene postojećih 10 jedinica, kako bi se ispoštovala zakonska odredba po kojoj razlika u broju birača u pojedinim jedinicama ne smije biti veća od pet posto, a laburisti predlažu da se Hrvatska podijeli u šest izbornih jedinica, u kojima bi se birao različit broj zastupnika. Kosor, Flego i Kregar predlažu izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu.

Predsjednik Sabora Josip Leko najavio je da će se o svim prijedlozima izmjena izbornog zakonodavstva raspravljati u prvom čitanju, a da će se potom pokušati naći "zajednički nazivnik", odnosno zakon koji bi odgovarao svim klubovima. Sabor bi trebao odlučiti i o referendumskoj inicijativi "U ime obitelji", koja traži da se izborna pravila za parlamentarne izbore propišu Ustavom, te rebalansirati ovogodišnji i donijeti državni proračun za 2015.