Dnevne novosti

Vlada za 2015. predlaže deficit bitno manji nego ove godine

12.11.2014 07:22 ZAGREB, 11. studenog 2014.(Hina), Vlada će Saboru predložiti proračun za 2015. s bitno manjim deficitom nego ove godine, to jest za iduću je godinu ciljani deficit oko 12 milijardi kuna, izvijestila je vladina Služba za odnose s javnošću. 
Osvrnuvši se na izvještaje o posjetu premijera Zorana Milanovića Pragu i njegovoj najavi da će predložiti proračun s bitno manjim deficitom od 12 milijardi kuna, glasnogovornik Vlade Nikola Jelić večeras je za Hinu objasnio da će se Saboru predložiti proračun s bitno manjim deficitom nego li ove godine, kada on iznosi 15,6 milijardi kuna. Dodao je da se iduće godine planira ciljani deficit u iznosu od oko 12 milijardi kuna.

Premijer Milanović je nakon razgovora s češkim premijerom Bohuslavom Sobotke rekao da "Vlada planira manji deficit i to nikako ne može biti loša fiskalna politika". Najavio je smanjivanje deficita, ali ne "bezuvjetnom štednjom i bezglavim rezanjem svih mgućih troškova, što vodi u recesiju". "Ne možemo zemlju voditi po uputstvima za upotrebu i ići slijepo u rezanje. Ta politika Europsku uniju nakon šest godina krize nije nikamo dovela", ocijenio je.

Naprotiv, kaže, "dovela ju je do recesije u Italiji, i gotovo stagnacije u Njemačkoj". "Ta politika bezuvjetne štednje činila se razumnom i dobrom prije pet godina, a rezultata nema", rekao je Milanović. "Paradoksalno, rast su ostvarile samo one zemlje koje su bile izvan eurozone i imale fleksibilnu fiskalnu politiku", poručio je hrvatski premijer.