Dnevne novosti

Mrsić: u novom proračunu neće se dirati mirovine

12.11.2014 07:18 OPATIJA , 11. studenog 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u utorak novinarima da se pri smanjenju proračunskih stavaka za iduću godinu neće dirati mirovine, već će se uštede ostvariti smanjenjem izdataka za materijalna prava i plaće.

Mirovine će se i sljedeće godine usklađivati ako bude rasta plaća i troškova života, najavio je Mrsić. Ponovio je kako je pronađeno rješenje za asistente u nastavi za djecu s poteškoćama, a sada su na potezu udruge osoba s invaliditetom i lokalna samouprava koja ih mora financirati s polovicom iznosa.

Našli smo mogućnost da osobe s potrebnim kvalifikacijama do 29 godina starosti zaposlimo preko javnih radova, kazao je Mrsić, a traži se odgovarajući model i za asistente starije od 29 godina. Očekujemo rješenje za desetak dana, ako udruge i lokalna samouprava budu dovoljno brzi, rekao je.

Naknade za nezaposlene ostaju iste, a relativno blago će se povećati sredstva za aktivne mjere politike zapošljavanja, najavio je Mrsić dodavši kako je cijeli sustav u protekle dvije godine smanjio troškove za 284 milijuna kuna. Nezaposlenih je u listopadu bilo za 11 posto manje nego u listopadu prošle, što je dobar znak, ali je još prerano govoriti da je to trajno, kaže Mrsić.

U Hrvatskog je vrlo naglašen sezonski tip zapošljavanja, pa za promjenu trenda nezaposlenosti treba otvarati radna mjesta u industrijama izvan turizma, napomenuo je ministar.