Dnevne novosti

Proglašeno sedam hrvatskih znanstvenih centara izvrsnosti

11.11.2014 07:15 ZAGREB, 10. studenog 2014.(Hina), Hrvatska znanost bogatija je za sedam znanstvenih centara izvrsnosti koji su proglašeni u ponedjeljak na sjednici Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj održanoj u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na kojoj je izraženo i zadovoljstvo kvalitetom provedenog međunarodnoga vrednovanja koje je dovelo do toga važnog događaja za hrvatsku znanost.

Među proglašenih sedam znanstvenih centara izvrsnosti dva su u području prirodnih znanosti - Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore - CEMS, zajednički centar Instituta Ruđera Boškovića (IRB) i Instituta za fiziku i Znanstveni centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju (STIM) koji će voditi prof. dr. Vlasta Bonačić-Koutecký sa Sveučilišta u Splitu.

I u području biomedicinskih znanosti dva su centra izvrsnosti - Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu, integrirani znanstveni centar izvrsnosti Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva koji će voditi prof. dr. Stipan Jonjić s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Dva su centra izvrsnosti i u području humanističkih znanosti - Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku koji će voditi prof. dr. Ante Čović s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Znanstveni centar izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo na čijem će čelu biti dr. Milan Mihaljević sa Staroslavenskog instituta.

U području društvenih znanosti proglašen je jedan znanstveni centar izvrsnosti - Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment na čelu s prof. dr. Juricom Pavičićem s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagreb. Predsjednik Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. dr. Ivo Družić izrazio je u izjavi za Hinu zadovoljstvo što je ovim svečanim činom proglašenja okončan postupak koji je trajao dvije godine kada je, u detaljnoj proceduri od prijavljenih 69 znanstvenih centara izvrsnosti kroz postupak međunarodnog recenziranja, intervjue s voditeljima te druge aktivnosti, odabrano njih 49 koji su zadovoljili stroge kriterije međunarodnih recenzije.

Nakon toga, objasnio je Družić, nacionalno vijeće kojemu je na čelu, pristupilo je postupku odabira po načelima znanstvenih područja uz dogovor da se, za konačni odabir u obzir uzmu oni centri koji su u međunarodnoj recenziji dobili ocjenu 4,5 i više. Tada je uočeno, dodao je, da postoji nekoliko tematski povezanih prijedloga pa su tako, primjerice, bila tri izvrsno ocijenjena prijedloga s IRB-a u području novih materijala, nanontehnologija i senzora gdje su nositelji tih prijedloga što je, istaknuo je Družić, vrlo rijedak slučaj u Hrvatskoj, sami predložili jedan centar izvrsnosti tako da je sada, uključujući i znanstvenike s Instituta za fiziku, u jednom centru izvrsnosti okupljeno 70 znanstvenika s izvrsnim međunarodnim recenzijama. Spomenuo je kako su na isti način reagirali i znanstvenici sa zagrebačkoga Medicinskoga fakulteta tako da je i tamo, od dva izvrsno ocijenjena prijedloga, 'nastao' jedan centar izvrsnosti.

Ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara raduje što je proglasio znanstvene centre izvrsnosti, ali ga ne raduje činjenica što će MZOS, kako je rekao, za sve te centre moći izdvojiti samo dva i pol milijuna kuna. Nacionalno vijeće za znanost donijelo je u prosincu 2012. godine uvjete i kriterije za osnivanje znanstvenih centara izvrsnosti u Republici Hrvatskoj, a Agencija za znanost i visoko obrazovanje provela je postupak vrednovanja pristiglih prijava. Zadaće znanstvenih centara izvrsnosti su unaprijediti hrvatsku znanost i jače ju uključiti u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima Europske unije i drugim međunarodnim programima.

Ti centri trebaju dati i novu znanstvenu kvalitetu koja je iznad pojedinačnih individualnih znanstvenih rezultata i okupljati interdisciplinarnu mrežu inovativnih znanstvenika i znanstvenih timova te gospodarskih i javnih subjekata koji sustavno provode istraživanje na temama od izuzetne važnosti za znanost i društvo. Misija im je da znanstvenim istraživanjima koja provode i njihovom mogućom primjenom pomiču granice istraživanja, znanja i društva općenito i tako povećaju i unaprijede međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost hrvatske znanstvene zajednice te da koriste razvoju gospodarstva i društva u cjelini.